Uunilohi- ja uuniperunat (jogurtilla tai ilman)


kala:
n. 700 g kirjolohta
hyppysellinen merisuolaa
mustapippuria
valkopippuria
tilliä
ruohosipulia
sipulia
valkosipulia
(pieni ripaus minttua)
(maustamatonta jogurttia sen verran että kala peittyy)

perunat:
Rosamunda-perunoita tai muuta uuniperunaksi sopivaa lajiketta
(1-2 perunaa/ruokailija perunan koosta riippuen)
suolaa
mustapippuria, valkosipulia tai korianterinlehtisilppua

dippi:
2-3 dl maustamatonta jogurttia
0,5-1 tl sinappia
runsaasti tuoreita tai kuivattuja, hienonnettuja yrttejä kuten:
– korianteria, basilikaa, ruohosipulia, valkosipulia, rakuunaa
– meiramia, basilikaa, ruohosipulia, tilliä, minttua, rakuunaa

Laita uuni kuumenemaan 250c:een. Pese perunat. Leikkaa perunat pituussuunnassa lähes kahtia. Raota perunoita ja ripottele väliin suolaa sekä mustapippuria, valkosipulia tai korianterinlehtisilppua. Kääri perunat yksitellen folioon, ja folio tiukasti perunan ympärille, jotta peruna pysyy mehukkaana. Laita uuniin paistumaan n. 15-20 minuutiksi.

Käännä sen jälkeen uunin lämpö 200c:een, ja jätä perunat edelleen uuniin. Aloita kalan valmistaminen. Laita kala syvään uunivuokaan nahka alaspäin. Ripottele päälle mausteet ja yrtit (ja halutessasi kaada päälle jogurttia niin että kala peittyy). Tuoreet yrtit ovat parhaita, mutta myös kuivatut käyvät hyvin. Peitä hyvin foliolla, niin että vuoalla on tiivis kansi.

Laita kala paistumaan uuniin. Anna kalan ja perunoiden hautua uunissa 40-45 minuuttia. Poista folio kalan päältä ja tarkista haarukalla kalan keskeltä että kala on kypsää (vaaleaa). Ks. kalan painon mukaiset paistoajat alta, ja ota folio pois kalan päältä n. 10 minuuttia ennen paistoajan loppua.

Paista kalaa uunissa ilman foliota vielä 10 minuuttia, jotta saat kalalle kauniin punaisen pinnan (tai jos käytit jogurttihuntua saat ylimääräisen nesteen haihdutettua 10 minuutissa). Voit laittaa tässä vaiheessa uunin lämmön pois ja paistaa kalaa ja perunoita uunin jälkilämmössä.

Kokonaispaistoaikalaskuri: 30 minuuttia + 30 lisäminuuttia jokaista kalakiloa kohti, esim.

500 g kalaa: 30 min + 15 min = 45 min
750 g kalaa: 30 min + 23 min = 53 min
1 kg kalaa: 30 min + 30 min = 1 h
1,25 kg kalaa: 30 min + 38 min = 1 h 8 min
1,5 kg kalaa: 30 min + 45 min = 1 h 15 min
1,75 kg kalaa: 30 min + 53 min = 1 h 23 min
2 kg kalaa: 30 min + 60 min = 1 h 30 min
jne.

Tarkista haarukalla että peruna on pehmeää. Tarjoile uunilohi ja -perunat heti!

Lisätietoa: Perunat saavat olla uunissa mieluummin yliaikaa kuin liian lyhyen ajan, jotta ne ovat oikein pehmeitä, jolloin ne maistuvat paremmilta.
Jos haluat ettei kala paistu niin kypsäksi, käytä 200c asteen sijasta 175c asteista uunia.
Jos haluat kalalle paahtuneemman pinnan, poista folio jo paistoajan puolessa välissä.
Perunoiden kanssa voit tarjota jogurttidipin sijasta myös kermaviilistä tehtyä vastaavanlaista dippiä tai maustevoita (ohje löytyy reseptivihkosta).
Kala on erinomaista myös kylmänä esim. varrasleivän (kova tumma leipä) päällä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s