Lapsiperheen murkinat ja imetys


Hankin kirjan, jossa on lapsiperheen tarpeisiin sopivia reseptejä. Aila Paganus, Helena Voutilainen: Herkullista kotiruokaa lapselle (Tammi 2005).

Kirjassa on ruokaohjeiden lisäksi tietoa ja neuvoja vauvan syömiseen, kiinteiden ruokien syömisen opetteluun ja hyvään ravitsemukseen liittyen. Kirjassa on huomioitu myös kasvisruokavalio, allergiat ja eri ikäisille sopivat ruoat vauvasta koko perheen aterioihin. Vielä en ole ohjeita testannut, sillä vauva on vielä täysimetyksellä. Hyvältä kuitenkin vaikuttaa reseptiohjeiden perusteella!

Kirjassa on neuvoja ensimmäisen vuoden syömistavoitteista. Ensimmäisen kolmen kuukauden aikana rintamaito – tai korvike – on paras vaihtoehto. Siitä puolen vuoden ikään saakka on suositeltua jatkaa täysimetystä ja sen jälkeen totuttaa lapsi hiljalleen kiinteään ruokaan esim. kasvis-, hedelmä- ja marjasoseiden sekä kiisseleiden ja kasvisraasteiden avulla, kuten peruna, banaani, omena, päärynä, kurkku ja porkkana. Kirjasta löytyy ohjeet edelleen tuosta eteenpäin aina noin 1-vuotiaaseen saakka.

Tutkin netistä löytyvän tietouden avulla täysimetyksestä ja kiinteisiin ruokiin totuttamisesta annettuja suosituksia. Täysimetystä suositellaan Suomessa äideille annettavan ohjeistuksen mukaan ainakin 6 kk:n ikään saakka. LLLI (La Leche League International) ja AAP (American Academy of Pediatrics) ovat antaneet samanlaiset suositukset. Suomessa imetystä kiinteiden ruokien ohella suositellaan ainakin yhden vuoden ikään asti, ja sen jälkeen niin pitkään kuin äiti ja lapsi itse haluavat. WHO:n (World Health Organization) uusi suositus on jatkaa täysimetystä 6 kk:n ikään saakka ja imetystä kiinteiden ruokien ohella aina kahteen ikävuoteen saakka. Lisää tietoa aiheesta löytyy mm. seuraavien linkkien kautta:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Imetys

http://imetystukilista.net/sivut/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=9&id=31&Itemid=133

http://www.hernekeppi.fi/hernekeppi/hk1/lastenruokasuositukset.shtml
täällä myös tietoutta imetyssuositusten historiasta

Suomen lastenlääkäriyhdistys (SLY) on ottanut kantaa Suomen sosiaali- ja terveysministeriön ja WHO:n antamiin imetyssuosituksiin. Yhdistyksen mukaan täysimetyksen jatkaminen 6 kk:n ikään saakka ja osittaisimetyksen 1-vuotiaaksi saakka soveltuu parhaiten kehitysmaihin, mutta Suomen oloissa riittäisi lyhyempikin imetys. Tässä linkki artikkeliin: http://www.suomenlastenlaakariyhdistys.fi/suositukset/LS_4_2002.html.

Imetystukilistan sivuilta löytyy paljon tietoa imetyksestä ja neuvoja imetysongelmiin:
http://imetystukilista.net/

Imetyksen tuki Ry:llä on myös imetystukipuhelin:
http://www.imetys.fi/itu/

Imetysportaali löytyy osoitteesta:
http://www.imetys.fi/

Palataan takaisin resepteihin. Tässä mukavia linkkejä resepteihin netissä. Näitä en ole vielä itse paljon testannut.

http://www.speltti.com/reseptit.php

http://www.mooseksenvilja.com/reseptit.php

http://www.hellapoliisi.fi/

Isoäiti Violetin kokkausvinkkejä http://www.fruitfromwashington.com/Recipes/tips.htm

Samassa paikkaa muitakin perinteisen ruoanlaiton mukaisia reseptejä http://www.fruitfromwashington.com/Recipes/recipes.htm

Hauska terveellisten ruoka-aineiden ostoslista http://printables.familyeducation.com/tv/printables/HealthyShoppingList.pdf

Kokoa oma online-keittokirja http://www.midwestliving.com/app/mycookbook/?_requestid=1336233

-Vesta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s