Päiväunia


Vauvan kehityksen ja kasvun huomaa hyvin päiväunista. Alussa vauva tuntui simahtavan helposti missä ja milloin tahansa jos sattui väsyttämään. Minkäänlaisesta metelistä ei tuntunut olevan haittaa, vaan vauva nukkui vaikka naapurissa olisi porattu, tupa olisi täynnä vieraita ja pientä hälinää tai vierestä kolistelisi ohi suuri, rymisevä kuorma-auto metalliset lavat kolisten. Vauvan nukuttaminen päiväunille olohuoneessa ei ollut mikään ongelma.

Nykyään on toisenlainen meininki. Vauvaa nukuttaessa on hyvä olla rauhallista ja hiljaista. Ylimääräisiä ihmisiä ei kannata olla paikalla. Vauva haluaisi että joku olisi nukkumaan mennessä vieressä turvana. Jos aurinko kovasti porottaa ikkunasta sisään, on huonetta hyvä vähän hämärtää.

Illalla näihin lisätään sitten vielä iltarutiinit: vaipanvaihto ja yöpuvun päälle pukeminen, iltaimetys, usein soittorasiakappaleen soittaminen, joskus ”Joka ilta kun lamppu sammuu”-tuutulaulun laulaminen, ja pinnasänkyyn nostamisen jälkeen tutin antaminen (ja pudonneen tutin takaisin suuhun nostaminen), peittely ja pään silittely, ja sitten hiiren hiljaa hipsutellen ulos makuuhuoneesta hiipiminen ja oven sulkeminen ilman kolistelua. Ja jos vauva pudottaa tutin uudestaan, makuuhuoneeseen hipsuttelu ja tutin takaisin antaminen useampiakin kertoja illassa. Joskus vauva ei halua nukahtaa yksin pinnasänkyyn, vaan vaatii sen että viereisellä sängyllä maataan seurana ja joskus pidetään kädestäkin kiinni.

Illalla vauva usein ei haluaisi millään mennä nukkumaan, vaikka silmät lupsuvat ja aivan selvästi väsyttää. Usein juuri ennen nukahtamista raottaa silmiä usean kerran kuin varmistaakseen että äiti (tai isä) varmasti on siinä lähellä. Nykyään onneksi katselee tyytyväisenä pinnasängyn laitaan kiinnitettyä kalaa tai hymynaamaa ja nukahtaa aivan itsekseenkin.

Nukkumaan meneminen on välillä suuren työn takana. Ympärillä on niin paljon kaikenlaista mielenkiintoista, ettei päivällä tätä nykyä oikein huvittaisi nukkua ollenkaan. Vaunulenkit ulkona ovat tähän varma konsti, vauva nukkuu yleensä ulkoilun ajan tyytyväisenä vaunuissa. Joskus illalla kaupassa käynti autolla väsyttää vauvan sopivasti. Auton hurina tuudittaa mukavasti uneen. Kotiin tullessa siitä on sitten helppo iltarutiinien jälkeen mennä nukkumaan.

Vauva – tai oikeastaan voisin puhua tytön nimelläkin, kun sellainen on jo virallisesti annettu – Emilia nukkuu yöllä nykyään jo melkoisen pitkän pätkän. Joskus jopa yli kuusi tuntia putkeen. Laitamme tytön nukkumaan seitsemän-kahdeksan aikaan, ja yleensä hän on unessa viimeistään yhdeksältä, joskus tosin nukahtaminen venähtää lähemmäs kymmentä. Vauva tankkaa maitoa ennen nukkumaan menoa koko illan lyhyin väliajoin, jotta jaksaa nukkua pidemmät unet. Yöllä sitten herää kolmen aikoihin syömään, ja silloin nälkä onkin hirmuinen! Silti jokainen yö – ja päivä – on vielä Emilian kanssa erilainen. Tuntuu että tyttö kehittyy ja kasvaa nyt niin hirmuista vauhtia että päivärytmi vähän vaihtelee.

Kuulin että vauvan rytmi alkaa säännöllistyä kolmen kuukauden iässä. Samoihin aikoihin vauvan vatsavaivat – jos niitä on – alkavat yleensä helpottaa, sillä vauvan suolisto on siihen mennessä kehittynyt jo niin pitkälle että ikävät ilmavaivat ja mahan kipristely alkavat olla takana päin. Kolmen kuukauden kohdalla vauvalle tehdään neuvolassa myös kolmekuukautis-lääkärintarkastus. Selvästi tärkeä rajapyykki vauvan kohdalla.

Mieleeni tuli että 3 kk:n ikää voisi jotenkin juhlistaa. Olisi kiva muistaa vauvaa jollain tavalla kun on jo niin ”vanha”. 🙂

Varasin äsken neuvolasta ajan Rotavirus-rokotteen antamiselle. Rokote annetaan suun kautta ja sen antaa lääkäri. Rotavirusrokote on vauvan ripuli- ja oksentelutauteja vastaan annettava rokote, ja se on vapaaehtoinen. Toisin sanoen, jos vanhemmat sen lapselleen haluavat, on se itse maksettava. Tekee aikamoisen loven lompakkoon. Mutta olen kuullut että rokote on kaiken sen rahamäärän arvoinen. Pahimmillaan rotaviruksen aiheuttama vatsatauti voi kuivattaa vauvaa niin paljon että on turvauduttava sairaalahoitoon.

Rokotetta ei ole ainakaan vielä lisätty yleiseen rokoteohjelmaan Suomessa, mutta saattaa olla että se tulevaisuudessa annetaan rokoteohjelman kautta kaikille Suomen vauvoille.

Lisää tietoa aiheesta http://www.poliklinikka.fi/?page=5331684&id=6370523 ja http://www.rokote.fi/lastenrokoteopas/rotavirus.html.

Nyt on päivän kävelylenkin aika. Siis ylös, ulos ja lenkille! Aurinkoista elokuuta kaikille!

-Vesta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s