Valoa siivouskomerossa


Ehtoota! Näin täällä naputellaan tekstiä blogiin taas iltamyöhäisellä. Tämä on kuitenkin sitä omaa aikaa, jolloin voi tehdä hetken omia juttuja.

Tänään on ollut sähkökatkoksia useampaan otteeseen, joten nettiyhteys ja tv toimivat pätkittäisesti. Joten taas on ongelmaa blogin päivittämisessä, tosin nyt eri syistä kuin viimeksi.

Valojen sammuttua ensimmäisen kerran mies etsi kaapista taskulampun ja sytytti olohuoneeseen kynttilöitä. Nyt sähköt – ja sen myötä myös valot ja tv – ovat räpsähtäneet pois ja takaisin päälle useampaan otteeseen. Tätä kirjoittaessa sähköt edelleen napsuvat ja alkaa olla hieman epätodellinen tunnelma kun valot vilkkuvat päälle ja pois parhaimmillaan puolen sekunnin viiveellä.

Tämänkertaisen blogitukseni aihe koskee siivouskomeroa. Aikaisemmin mainitsemani Marketan siivouskirjan innoittamana uudistettu siivouskomeroni kokoonpano näyttää seuraavalta:

– Imuri
– Staattinen tomuhuiska
– Levymikrokuitumoppi laminaattilattioiden pesuun
– Liuskamikrokuitumoppi kivilattioiden pesuun
– Muovisanko ja moppikuivain
– Mikrokuituliina tahrojen pyyhkimiseen (käytän puhdistukseen astianpesuaine-vesi-seosta)
– Sieniliina kuivaamiseen
– Karkeampia puhdistussieniä
– Yleispuhdistusaine-vesi-seosta suihkepullossa (yleispuhdistusaineen ph on neutraali, käytän asunnon tasojen ja pintojen puhdistuksessa astianpesuaine-vesi-seosta, ja jos se ei tehoa, käytän yleispuhdistusaine-vesi-seosta)
– Höyrysilitysrauta ja -lauta
– Mattopiiska

Lisäksi siivouskaapissa on muutamia vahvempia siivousaineita, ym. lisäsiivoustarvikkeita, joita tarvitaan vain harvemmin: suursiivouksessa ja kun yleissiivousaineet ja -välineet eivät tehoa.

Lisäksi keittiötä, wc:tä ja kylpyhuonetta varten minulla on vain niille dedikoituja siivousvälineitä, joita säilytän huoneen omassa kaapissa, jotta ne ovat kätevästi ja nopeasti saatavilla ja erottuvat muun asunnon siivousvälineistä.

Keittiön omat siivousvälineet:
– Tiskiharja astioiden käsinpesuun
– Astianpesuaine astioiden käsinpesuun
– Astianpesuaine astioiden astianpesukonepesuun
– Astianpesuaine-vesi-seos suihkepullossa
– Mikrokuituliina tahrojen puhdistukseen keittiön tasoilta sekä ruoka- ja sohvapöydiltä (käytän puhdistukseen astianpesuaine-vesi-seosta)
– Sieniliina kuivaamiseen
– Roskakoreille dedikoitu oma puhdistusharja
– Puolipitkällä varrella varustettu harja-rikkalapio-setti

Wc:n ja kylpyhuoneen omat siivousvälineet:
– Yleispuhdistusaine-vesi-seos suihkepullossa
– Etikka-vesi-seos suihkepullossa
– Mikrokuituliina tahrojen puhdistukseen
– Sieniliina kuivaukseen
– Kaakeliharja kaakelien välien puhdistukseen (käytän puhdistukseen leivinjauhetta ja vettä)
– Wc-harja wc-istuimen allasosan puhdistukseen
– Wc-istuimen puhdistukseen dedikoitu oma mikrokuituliina
– Saunan lauteiden puhdistusaine
– Saunan lauteiden puhdistusharja

Sähköt reistailevat edelleen tätä kirjoittaessani. Ja taas. Valot pois, valot päälle ja nyt valot pois.

Pari viikkoa sitten sähkönjakeluverkossa tehtiin korjaustöitä ja sähköt olivat poikki pari tuntia. Siitä onneksi ilmoitettiin etukäteen, joten kyseessä oli hallittu katkos. Tällä kertaa on varmasti kyse jostakin viasta. Kun vain tietäisi mistä ja kuinka kauan sähkönjakelussa on ongelmia.

Johtuukohan tämänkertainen katkos ukkosesta? Äsken ulkona nimittäin oli hieno rankkasade ja ukonilma. Ja johtuukohan jatkuva räpsyminen edelleen ukkosesta vai ukkosen sähköverkkoon aiheuttamasta ongelmasta? Ehkä syys on siinä, että joka kerta kun sähkövirta kytkeytyy takaisin päälle, ihmisten päälle kytkeytyvät laitteet aiheuttavat sähköverkkoon sen verran suuren kuormituksen, että äkillinen piikki saa sähköverkon uudelleen nurin…

No nyt valot menivät takaisin päälle. 🙂 Ja tätä kirjoittaessa uudestaan pois. Eihän tässä ehdi edes naputella näppäimistöä sitä tahtia kuin sähköt räpsyvät! Tv-parka yrittää epätoivoisesti sähköjen palautuessa mennä automaattisesti päälle, mutta ei ehdi kuin vilauttaa kuvaa kun sähköt taas pamahtavat katki. Ja blogiteksti on yrittänyt tallentua jo pidemmän aikaa, mutta aina ovat sähköt juuri sopivasti poikki.

Ei tämä romanttinen kynttilänvalo yksistään kielteinen asia ole. Tulee aivan muutaman vuoden takainen Turkin loma mieleen. Siellä sähkökatkoksia oli loman aikana useampaan otteeseen. Itse asiassa lähes joka päivä.

Ensimmäisellä kerralla kun sähköt menivät poikki, totesimme ettei matkaan ollut sattunut kuin pieni taskulamppu, joka ei Turkin säkkipimeää yötä paljon onnistunut valaisemaan. Könysimme siis hotellin pimeässä portaikossa alaspäin lähes ilman valoa, kunnes pääsimme ala-aulaan ja sieltä ulos kadulle.

Oli melkoisen aavemaista astella varovasti kopisevia portaita kerroksesta toiseen, ja kuulla ylemmistä kerroksista takaansa jonkun toisen askelten kuminaa. Ja muuten täysi pimeys ja hiljaisuus ympärillä. Kello oli sinä iltana jo sen verran paljon, että suuri osa hotellivieraista taisi olla joko nukkumassa tai sitten viettämässä railakasta iltaa paikallisissa baareissa. Mieleen hiipi väkisinkin joku jenkkiläinen jännityselokuvan tilanne, jossa sankaritar hapuilee pimeässä, kolkossa portaikossa ilman valoa… Spooky! Sillon en halunnut ajatella asiaa sen enempää.

Ostimme lähikaupasta suuremman ja tehokkaamman taskulampun ja kolme kynttilää vastaisen varalle. Niitä todella tarvittiin loman aikana! Mutta kun sähkökatkoksiin oli tottunut, käänsimme asian eduksemme, ja loppuajan lomasta istuimmekin joka ilta hotellihuoneen parvekkeella pelaamassa korttia ja juomassa viiniä kynttilän valossa. Hotelli sijaitsi paikallisen, turkkilaisen asutuksen vieressä, joten rentoa lomatunnelmaa lisäsivät sopivasti naapuritalojen parvekkeilta kuuluvat hurraa-huudot aina valojen – myös kaikkien katuvalojen – pimetessä ja taas räpsähtäessä takaisin päälle. Paikalliset turkkilaiset perheet ja ystäväjoukot viettivät iltaa kotiensa parvekkeilla illastaen, pelaten kortti- tai lautapelejä ja seurustellen.

Oli mielenkiintoista kuinka koko kaupungin valot näyttivät syttyvän ja sammuvan samanaikaisesti. Ainakin koko näkyvä lähitienoo pimeni aina sähkökatkon tullessa. Melko laajaa aluetta katkokset koskivatkin, sillä joitakin päiviä myöhemmin saimme kuulla että ongelma johtui paikallisen sähkölaitoksen sähkönjakelussa ja sähköverkossa ilmenneestä viasta.

Sähkökatkosten aikana parvekkeella oli sen verran mukavaa, että istuimme loppu loman ajan jokaisena iltana parvekkeella nauttimassa lämpimästä ja tunnelmallisesta illasta. Myös niinä iltoina kun sähköt harvinaisesti olivat päällä.

Tästä taitaa tulla melkoisen pitkä postaus. Paljon näyttää olevan asiaa kirjoitettavana tänään.

No nyt loppui sähköjen räpsyminen ainakin hetkeksi. Tosin nyt ovat sähköt olleet pois päältä jo hyvän tovin. Jos tätä menoa jatkuu kauan, jääkaappi ja pakastin alkavat pikkuhiljaa lämmetä…

Sähkölaitoksella taitaa nyt olla kiirettä. Joku parka istuu varmaan ylitöissä. Ja toinen nukkumasta herätetty säntää töihin tai puhuu puhelimeen. Tai sitten sähkölaitoksella on tarvittavat resurssit tällaisia tapauksia varten. Enpä tiedä. Toivottavasti vika saadaan pian kuntoon.

Valo ja sähkövirta ovat siinä mielessä jännä juttu, että niitä pitää aivan luonnollisina asioina siihen saakka kunnes sähköt katkeavat ja valot sammuvat. Kuitenkin kumpikin on ollut ihmisen historiaa ajatellen vasta melko lyhyen ajan käytössä. Ja hyvin on pärjätty sitä ennenkin.

Samalla tavalla kuin sähköt ja valo, myös internetistä on tullut aivan tavallinen asia. Nettiä selatessa ei tule useinkaan ajatelleeksi kuinka hieno keksintö internet todellisuudessa on! Se yhdistää ihmisiä. Antaa mahdollisuuden etsiä tietoa ja laittaa tietoa muiden näkyville. Se mahdollistaa kommunikoinnin toisen henkilön kanssa, riippumatta siitä missä päin maapalloa toinen fyysisesti sillä hetkellä sattuu olemaan. Kuinka ihmeessä ennen internetiä oikein pärjättiin? 😀 Hankala muistaa.

Olen varma että taloustöistä suoriutuminen on joka tapauksessa ollut huomattavan paljon hankalampaa ja hitaampaa ennen sähkön ja valon tuloa koteihin. Ajatella että sitä joutuisi pesemään pyykit käsin ilman pesukonetta! Ja tiskikone ei hoitaisi suurinta osaa astioiden pesusta. Pölynimuria ei voisi hyödyntää lattioiden siivouksessa, vaan olisi koluttava kotia harjan ja rikkalapion voimin.

Entä sitten ruoanlaitto. Hellan lämmitys olisi aivan toinen juttu, kuin vain levyn tai uunin lämpötilan valitseminen nappia kääntämällä. Leivonnassa monitoimikone ei olisi auttamassa – tosin sen apu on itsellä ollut tarjolla vasta muutaman kuukauden ja sitä ennen olen leiponut kaiken todella ihan itse – ja kahvitkin saisi keittää itse.

Nyt sähköt tulivat takaisin päälle. Tv toimii taas, ja kohta alkaakin sopivasti Martha Stewart Show:n myöhäisesitys, joten on sopiva aika lopetella tekstin naputteleminen ja suunnata jääkaapille hakemaan tv-evästä.

Mukavaa yötä kaikille!

-Vesta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s