Jouluolut


”Ennen vanhaan jouluolut oli tapana panna 9.12. Annan päivänä. Tuomaan päivänä 21.12. olut oli valmista ja voitiin nauttia ensimmäiset maistiaiset. Nuutin päivänä 13.1. jouluoluen ollessa jo käymässä vähiin, oli tapana käydä kylillä juomassa viimeiset oluttipat muun kylän väen kanssa. Sen jälkeen oluttynnyrin tappi ruuvattiin toviksi kiinni.”

4l vettä
3 dl tummia, karkeita kalmamaltaita
2,4 dl sokeria
9,5 g eli 3/4 tl tuorehiivaa TAI 1/4 tl kuivahiivaa
(huuhdeltu katajanoksa)

* Teen itse oluen kahdessa erässä (valmistan yhteensä 8 l olutta) ja käytän kummallakin kerralla oluen panemiseen kahta 3 litran kattilaa, joissa annan oluen ensin maustua kannen alla ja sitten hiivan lisäämisen jälkeen käydä pyyheliinalla peitettynä. Voit tietysti käyttää mitä tahansa tarkoitukseen soveltuvaa astiaa ja valmistaa kerralla sen määrän kuin itse haluat, maustumis- ja käymisajat ovat joka tapauksessa samat. 🙂

Kiehauta vesi kattilassa. Kaada se keskenään sekoitettujen kaljamaltaiden ja sokerin (ja katajanoksan) päälle, älä sekoita veden lisäyksen jälkeen. Anna oluen maustua kannella peitettynä, kunnes seos on jäähtynyt hieman haaleammaksi kuin kädenlämpöiseksi (tuntuu hieman haalealta kädellä koittaessa eli n. 37 c), aikaa tähän kuluu n. 3-6 h astiasta riippuen. Kuivahiivaa käyttäessäsi nesteen tulee olla hieman lämpöisempää, reilusti kädenlämpöistä eli n.42 c, jolloin aikaa nesteen jäähtymiseen sopivan lämpöiseksi kuluu vähemmän aikaa, n. 2-5 h.

* Olen jostain lukenut että maltaita ei kannata kiehauttaa veden kanssa, sillä maltaista voi irrota ei-toivottuja tanniineita. Kun kaadat kiehuvan veden maltaiden ja sokerin päälle, seos pysyy kirkkaampana eikä sinun tarvitse niin kauan odotella oluen ”selviämistä” eli sakan laskeutumista pohjaan.

Lisää murennettu hiiva seoksen joukkoon, voit sekoittaa hieman. Jätä olut käymään vedottomaan, lämpimään paikkaan puhtaalla pyyheliinalla peitettynä noin 12-24 h ajaksi.

* Voit käyttää myös muuta kantta kuin pyyheliinaa, mutta jos peität astian tiiviisti, käyminen on hitaampaa.

Kun olut alkaa kuohua, se on valmis pullotettavaksi.

* Käymisajoista: Jos käytät olutta minimi-ajan, saat siitä makeampaa kuin jos käytät sitä kauemmin. Mitä kauemman aikaa olutta käytät, sitä hapokkaampaa oluesta tulee. Käyminen nostaa myös prosentteja.

Siivilöi sen jälkeen maltaat huolellisesti pois oluesta, niin että juomasta tulee kirkasta. Pullota siivilöity olut. Muista steriloida pullot ennen pullotusta, jotta olut säilyy hyvänä!

* Pullotusohjeet: Vanhat lasipullot, kuten viinipullot, käyvät hyvin pullotukseen. Pullonkorkeiksi soveltuvat hyvin kumiset korkit, joita myydään ainakin suuremmissa marketeissa. Pullot tulee pestä ja steriloida huolellisesti ennen pullotusta, jotta olut säilyy pulloissa juomakuntoisena. Pullojen steriloinnin voi tehdä kiehauttamalla vettä, kaatamalla pesty pullo täyteen kiehuvaa vettä ja kaatamalla vesi sitten hetken kuluttua pois. Sen jälkeen pullon suu-osa kannattaa vielä kastaa hetkeksi kiehuvaan veteen. Muista steriloida myös korkit! Kaada olut lämpimään pulloon ja sulje korkki välittömästi sen jälkeen. (Lasitölkkejä voi steriloida myös uunissa, laittamalla puhtaan tölkit 120 c:een uuniin 20 min ajaksi, kääntämällä sitten lämmön pois ja antamalla tölkkien olla uunissa vielä muutaman minuutin, mutta en ole uskaltanut kokeilla uunia lasipullojen kanssa sillä en ole varma kestävätkö pullot uunia.)

Säilytä pullotettu olut viileässä. Jouluolut on valmista nautittavaksi pullotusta seuraavana päivänä.

* Voit halutessasi lisätä juuri ennen oluen tarjolle laittoa olutkannuun vastapuristettua sitruuna- tai appelsiinimehua ja hyppysellisen sokeria.

3 kommenttia artikkeliin ”Jouluolut

  1. Paluuviite: Taas on koittanut aika tehdä jouluolutta ja jouluruokia « Domestic₪Goddezz

  2. Voi RÄHMÄ! mä automaattsesti menin sitten sekoittamaan !! =( Tuliko tehtyä jättimoka? Menikö satsi nyt ihan pilalle?! En oo ennen tehnyt jouluolutta, simaa vaan ja simaahan sekoitetaan..Siitä varmaan tuli automaattinen ranneliike vispilällä..Voi ei..

    Tykkää

  3. Paluuviite: Something’s Brewing | Paldaniuksetar

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s