Spelttileipä


Tämä ohje tekee erinomaista ja terveellistä leipää!
Ohjeen leipä on nopeavalmisteinen.

Leivän tekeminen sujuu kädenkäänteessä, sillä leipä paistetaan vuoassa eikä se vaadi paljon vaivaamista tai kohottamista. Jos sinulla on kiire, leivontaprosessia voi nopeuttaa jättämällä juuren levähdysvaiheen ja taikinan kohotusvaiheen väliin, ja kohottaa leipiä vain hetken vuoissaan ennen paistamista (ks. leivonta nopealla kaavalla).

2 leipää

Taikinan juuri:
16 g kuivahiivaa (1,5 pussia)
7,5 dl vettä
2 tl suolaa
3 tl sokeria
3 dl spelttileseitä (Mooseksen vilja/)
2 dl täysjyväspelttijauhoja
1,5 dl ruisjauhoja (tai täysjyväspelttijauhoja)
1 dl grahamjauhoja (tai täysjyväspelttijauhoja)
Taikina:
2,5 dl täysjyväspelttijauhoja (tai puolikarkeita ydinspelttijauhoja)
5 dl puolikarkeita ydinspelttijauhoja
3 dl hiivaleipäspelttijauhoja tai hiivaleipävehnäjauhoja (tai puolikarkeita ydinspelttijauhoja)
3 rkl oliiviöljyä (myös rypsiöljy käy)
voita, margariinia tai öljyä vuokien voiteluun

Sekoita reilusti kädenlämpöiseen veteen kuivahiiva, suola, sokeri ja taikinajuuren leseet ja jauhot. Jätä juuri kostealla keittiöpyyhkeellä peitettynä lämpimään paikkaan – esim. tiskialtaaseen, jonka pohjalla on hieman kuumaa vettä – n. 5 min. tekeytymään, kunnes juuri kuplii. Sekoita loput jauhot taikinaan ja lisää viimeiseksi joukkoon öljy. Voit halutessasi vaivata taikinaa hetken. Taikina ei kuitenkaan vaadi paljoa vaivaamista, koska se paistetaan vuoissa. Voit halutessasi antaa taikinan levähtää hetken lämpimässä paikassa. Jaa taikina kahteen voideltuun, noin 1,5 litran vuokaan. Kohota leipiä lämpimässä paikassa kostean keittiöpyyhkeen alla hetken, kooltaan noin kaksinkertaiseksi. Laita uuniritilä uunin pohjalle ja paista leipiä sen päällä 200 asteessa 15 minuuttia. Siirrä ritilä uunin alimmalle tasolle ja paista leipiä siinä toiset 15 minuuttia. Jäähdytä leipiä noin 5 minuuttia ennen vuoista kumoamista. Kääri leivät keittiöpyyhkeeseen niin ne eivät kovetu pinnalta.

Leivonta nopealla kaavalla:
Sekoita reilusti kädenlämpöiseen veteen kuivahiiva, suola, sokeri ja kaikki taikinan leseet ja jauhot, ja lisää viimeiseksi joukkoon öljy. Jaa taikina kahteen n. 1,5 l vuokaan, ja kohota n. 5 min. Paista leivät uunin alimmalla tasolla 200 c:ssa n. 30 min. Jäähdytä leipiä n. 5 min. ennen vuoista kumoamista.

* Käytän vuokina pitkänmallisia, metallisia leipävuokia, myös muunlaiset vuoat käyvät. 

* Leivästä tulee parhainta kun sen leipoo ”pitkän kaavan” mukaan. Myös nopealla kaavalla leipominen tuottaa hyvää leipää. Riippuu siis tilanteesta kumpaa tapaa kannattaa käyttää, ja haluaako hyvää vai aivan mielettömän hyvää leipää. 😉 Itse leivon yleensä pitkällä kaavalla. Mutta jos on oikein kiire, kelpaa nopeakin tapa, sillä minusta hyvä, itsetehty leipä on parempi kuin ei leipää ollenkaan. 🙂

* Jos paistat leivät kiertoilmauunissa, laske paistolämpötilaa noin 10 asteen verran alemmas.

* Sääntönä on että taikinan juureen tulee yhtä paljon jauhoja kuin siinä on nestettä.

* Koko taikinaan tulee jauhoja yhteensä 2,4 x juuren nesteen määrä (esim. 2,4 x 7,5 dl = 18 dl)

* Laitan leseet, rouheet ja kaikkein karkeimmat jauhot aina taikinan juureen, jotta ne ehtivät imeä itseensä mahdollisimman paljon nestettä ja pehmetä, jolloin leivästä tulee pehmeää ja kuohkeaa ja leseiden terveelliset ravintoaineet pääsevät hyvin vaikuttamaan leivässä.

* Koko leivän voi tehdä speltistä, esim. hiivaleipäspelttijauhoista ja spelttileseistä tai puolikarkeista ydinspelttijauhoista. Suosittelen leseitä käytettävän max. puolikkaan verran juuren nestemäärästä (esim. tässä ohjeessa se tekisi 3,25 dl). Jos leseitä käyttää tätä enemmän, leivästä tulee rakenteeltaan rakeisempaa eikä se kohoa niin hyvin, jolloin leipä on kovempaa.

* Käytän Mooseksen viljan spelttiä koska se on mielestäni parasta, ks. Ruohonjuuri,  Mooseksen vilja tai Speltti.com. Mooseksen viljan speltti on luomutuote.

Yksi kommentti artikkeliin ”Spelttileipä

  1. Paluuviite: Retrospectum « Domestic₪Goddezz

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s