Hyvä punaviini?


Lupasin laittaa vähän viinitietoutta blogiin.

Alla meidän lähipiirin kokemusten perusteella koottu lista hyvistä punaviineistä.

Suosittelen kaikille viinin ystäville Casillero del Diablo -viinejä, mm.
http://www.alko.fi/tuotteet/fi/466207 ja
http://www.alko.fi/tuotteet/fi/006206! Casillero del Diablon viimeiseksi myyntiin tullut vuosikerta on viinin valmistajan mukaan kaikkien aikojen paras, ja mikä parasta, viiniä saa Alkosta kohtuullisella hinnalla. Hinta-laatu-suhde on noissa viineissä enemmän kuin kohdallaan!

Sama koskee muita chileläisiä viinejä. Chileläiset viinit kuuluvat olevan nyt parhaimmillaan, ja useat eri viiniasiantuntijat ovat suositelleet nyt maistelemaan chileläisviinejä. Itsellä on kokemusta lähinnä punaviineistä, mutta kuulemma sama pätee myös valkkareihin.

Toinen aivan loistavista loistavin – ehkä tämän hetken lempiviinini – on italialainen punaviini Cecilia Beretta Valpolicella Superiore Ripasso,
http://www.alko.fi/tuotteet/fi/434797. Nimen lausuminen ravintolassa on työlästä, mutta se kannattaa! Tätäkin viiniä saa Alkosta. Suosittelen ehdottomasti maistamaan! Avataan nimeä sen verran että viinin valmistaja on Cecilia Beretta, viinin tyyppi Valpolicella (viini tulee tietyltä alueelta Italiassa), Superiore on viinin laatua kuvaava lisämääre ja Ripasso kertoo viinin valmistustavan. Valpolicella-viinityypistä ja Ripasso-viininvalmistustavasta voi lukea lisää mm. sivuilta:

http://en.wikipedia.org/wiki/Valpolicella

http://en.wikipedia.org/wiki/Ripasso

Näiden viinien lisäksi pidän pääasiassa australialaisista punaviineistä, niitä on turvallista ostaa sillä ne kaikki ovat melkoisen hyviä! Kun tarkemmin mietin, ei tule mieleen yhtään australialaista punaviiniä, jota pitäisin huonona tai jota en olisi juonut pullon avaamisen jälkeen loppuun.

Australialaisista punaviineistä voisin mainita mielestäni parhaina mm. viinit Penfold’s Koonunga Hill Shiraz-Cabernet Sauvignon
http://www.alko.fi/tuotteet/fi/006386,
Penfold’s Koonunga Hill Shiraz Cabernet Sauvignon
http://www.alko.fi/tuotteet/fi/463864
ja Banrock Station Cabernet Sauvignon
http://www.alko.fi/tuotteet/fi/444977
sekä valmistajat Jacob’s Creek – mm.
http://www.alko.fi/tuotteet/fi/004985 ja
http://www.alko.fi/tuotteet/fi/006201
Hardy’s – mm.
http://www.alko.fi/tuotteet/fi/444577
– ja Lindeman’s – mm.
http://www.alko.fi/tuotteet/fi/006152.

Ns. uuden maailman viinien lisäksi perinteisen klassinen ja hienostunut, ranskalainen punaviini on joskus parasta lasin täytettä, ainakin silloin kun kaipaa pehmeämpää viiniä, jolta ei vaadita niin ”tulista luonnetta”. Nyt ei heti äkkiseltään tule mieleen mitään ehdotonta suosikkia. Ehkä Loiren laakson viinit ovat omassa suosiossa, osittain siitä syystä että olen itse tuolla viininviljelyalueella vieraillut. Beaujolais ja Bordeaux kannattaa myös pitää mielessä. Rhônen laakson ja Provencen viineistä mielipiteet tuntuvat jakaantuvan kahtia, mielestäni kannattaa itse maistella eri alueiden viinejä ja päättää sen perusteella, minkä alueen viinit eniten miellyttävät. Ranskan viininviljelyalueissa on eroja! Kukin alue valmistaa oman tyyppistä, toisista alueista eroavaa viiniä. Itse voin tähän todeta, että yleensä ottaen pidän ranskalaisista viineistä, ja mielialasta tai tilaisuudesta sitten vähän riippuu, mikä viini kulloinkin maistuu parhaiten!

Espanjalaiset punaviinit ansaitsevat myös kehuja. Suuri osa on mielestäni melkoisen laadukkaita ja jotenkin turvallisia ”jokamiehen-viinejä” – sillä ne ovat minusta parhaita tuliaisviinejä, hyviä viinejä ensimmäistä kertaa kylään kutsuttavalle henkilölle tai porukalle tai muulle sellaiselle henkilölle, jonka viinimakua ei kovin hyvin tunne. Espanjalaisista tulevat parhaiten mieleen ehkä Torres Sangre de Toro,
http://www.alko.fi/tuotteet/fi/006981 (pullon tunnistaa helposti pullonkaulassa roikkuvan pikku-härän ansiosta) ja Marqués de Cáceres Vendimia Seleccionada,
http://www.alko.fi/tuotteet/fi/006781.

Viiniltä runsaasti ”luonnetta” kaipaaville voisin mainita vielä uudelleen chileläiset punaviinit, jotka kelpaavat minusta mainiosti esim. grillatun, tulisen tai muuten voimakkaan makuisen tai tuhdin ruoan kyytipoikana.

Muun maalaisia viinejä on tullut maisteltua jonkin verran, mutta niiden osalta en ole kovinkaan suuri asiantuntija.

Kaikesta edellisestä viininmaistelusta huolimatta juon viiniä suhteellisen pieniä määriä – varsinkin nyt imettäessäni maistelen viiniä vain pienen lasillisen tai puoli joskus harvoin – ja joskus kuluu pitkiäkin aikoja niin etten juo viiniä ollenkaan, kunnes sitten taas ”keksin” punaviinipullot viinitelineessä, päätän avata yhden ja siemailen lasillisen jotakin hyvää viiniä yhdessä miehen kanssa. Toisinaan viiniä tulee juotua hieman tätä useammin, johtuen yleensä erilaisista synttäreistä, juhlapäivistä jne. jolloin viini juhlistaa mukavasti aterian tai illan istujaiset. Mutta viini on mielestäni sen laatuinen juoma, ettei sitä ole järkevää lähteä ”ryypiskelemään”. Ensimmäinen lasillinen on mielestäni paras. Joskus toinen lasillinen kruunaa maistelun. Mutta kolmas on ainakin itselleni yleensä liikaa. Miksi siis juoda enempää? Mutta tämä on vain oma mielipiteeni. 🙂

Jos imetät, kannattaa ottaa huomioon se, että juomasi alkoholi imeytyy myös rintamaitoosi. Raskaana oleville ja imettäville ei löydy varsinaisia suosituksia koskien alkoholimääriä, vaan yleisohjeena on ettei alkoholia suositella lainkaan. Mikään viina ei ole hyväksi sikiölle tai imeväisikäiselle, joten käytännössä alkoholin juonnista kannattaa pidättäytyä. Neuvolassa minulle taidettiin ohjeistaa jotakin ”puoli lasia – lasillinen joskus harvoin” -suuntaista.

Nykyään punaviiniä voi nauttia lähes minkä ruoan kanssa tahansa, tai tietysti myös yksinään, mikäli haluaa. Kala luetaan tätä nykyä hyväksyttäviin ruokalajeihin punaviinin kanssa. Jos siis olet sekä kalan että punaviinin ystävä, sinun ei tarvitse vaihtaa toista joko lihaan tai valkoviiniin, kuten aikaisemmin halutessasi noudattaa hyvän maun mukaista ”viinietikettiä”.

Viinin kanssa maistuvat hyviltä myös esimerkiksi erilaiset kevyet tarjottavat, kuten juustotarjotin, jolta löytyy esim. juustovalikoima yhdessä Table water -keksien (tai suola- tai muiden tarkoitukseen soveltuvien keksien), viinirypäleiden ja/tai viikunahillon kanssa.

Viini säilyy hyvänä muutamia päiviä avaamisen jälkeen, kun suljet korkin tiukasti uudelleen kiinni. Kierrekorkit ovat tässä käteviä, tosin itse olen siitä huolimatta vakaa perinteisten, luonnonkorkkien kannattaja. Nykyään joissakin viinipulloissa on edellisten välimuoto, synteettinen korkki, joka vaikuttaa ja näyttää hieman luonnonkorkista valmistetulta korkilta, mutta osoittautuu tarkemman tarkastelun jälkeen synteettiseksi. Eri korkkityypeillä on omat etunsa, ja niistä löytyy varmasti lisätietoa netistä, jos asia kiinnostaa syvemmin.

Punaviinipullon kannattaa antaa avaamisen jälkeen hetken ”hengähtää” ennen kuin viiniä kaataa laseihin. Kun viini pääsee hapen kanssa tekemisiin, sen maku muuttuu hieman. Punaviinin kohdalla tämä prosessi on tarkoituksenmukaista suorittaa. 🙂

Lisää viinitietoutta löytyy mm. sivuilta:

http://www.alko.fi/pienijuomaopas

http://www.alko.fi/alkoholijaterveys

http://www.alko.fi/ruokajuomienvalinta

Mukavaa viikkoa kaikille!

-Vesta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s