Kahden tuttavan päässä kuninkaallisista


Tässä eräänä päivänä sain Facebookissa, http://www.facebook.com/ kutsun ryhmään: ”Six Degrees of Separation”. Siinä kyse on jo aikaisemmin esitellystä teoriasta, jonka mukaan kaikki maailman ihmiset ovat toisitaan enintään kuuden tuttavan päässä. Kuulostaa jossain määrin oikealta, mutta tietyssä määrin aika utopistiselta ajatukselta. Varsinkin jossakin Vanuatulla asuvan pikkulapsen tai rauhallista elämää viettävän eläkeikäisen vanhuksen verkottuminen muihin maailman kansalaisiin hieman epäilyttää. Ja ajattelinkin aluksi jutun kuuluvan samaan kategoriaan kuin ”Melkein sukua julkkikselle”, joka oli taannoin eräällä mediakanavalla melko paljon käsitelty aihe.

Tulimme lähipiirin kanssa keskustelleeksi teoriasta. Hämmästykseni oli melkoisen suuri kun havaitsin yllättäen olevani vain kahden tuttavan päässä edesmenneestä prinsessa Dianasta, ja sitä kautta siis vain kolmen tuttavan päässä itse Englannin kuninkaallisista!

Olisikohan sittenkin vielä saumoja
Prinssi Williamin kanssa?
Heh… 😉

Pari muuta yhtä hämmästyttävää toteamaa olivat Nelson Mandela kolmen tuttavan päässä ja Dalai Lama neljän tuttavan päässä.

Maailma alkaa yllättäen tuntua hyvin, hyvin, hyvin pieneltä paikalta!

Sen verran voin avata asiaa, että vaikka tunnen hyvin paljon tuntemisen arvoisia ihmisiä, en tunne lähes yhtään julkkista, enkä ketään maailman laajuisesti tunnettua henkilöä.

Prinsessa Diana linkittyi minuun yllättäen toisen vanhempani kautta. Hän on työnsä kautta tutustunut erääseen suomalaiseen naishenkilöön, joka sittemmin meni naimisiin Mohamed Al-Fayedin kanssa, joka omistaa mm. Lontoon Harrods-tavaratalon. Al’Fayedin poika Dodi seurusteli prinsessa Dianan kanssa. Otaksuisin että edelliset ovat istuneet kerran jos toisenkin samassa päivällispöydässä, joten lasken tämän suomalaisnaisen tuntevan Dianan.

Hitsi vieköön, en ole kyllä saanut yhtään alennusta Harrodsilla käydessäni, eikä kutsuja siniveristen seurapiiririentoihinkaan ole paljon näkynyt. 😉

Mieheni kautta taas olen päässyt tutustumaan etelä-afrikkalaiseen pikajuoksijaan, Morne Nageliin, joka tuntee pikajuoksija Frankie Fredericksin, joka tuntee Nelson Mandelan, joka tuntee mm. Dalai Laman, Kennedyn, Martti Ahtisaaren, jne.

Sanoisin että tyttäreni tällä tavalla ajatellen liikkuu sangen kunnioitettavissa piireissä. Vaikka todenperäisesti sanoen nuo tutun tutun tutut ovat minusta ja perheestäni yllättävänkin kaukana. Mitään sukua nuo edellä mainitut eivät tietysti minulle ole, vaan tuttujen tuttuja. Vaikka itse tiedänkin tuttujeni kautta linkittyväni edellä mainittuihin kuuluisuuksiin, heillä ei todennäköisesti ole harmainta aavistustakaan minun olemassa olostani! Jos siis kunnioitettuja, kuuluisia tai kuninkaallisia tätä kautta löytyy, ei ehkä kannata antaa ylpeyden nousta hattuun.

Mutta mitähän erikoisia yhteyksiä sitä löytyisi oman suvun kautta, jos lähtisi tekemään tarkempaa sukututkimusta…

Tiedän ainakin että

mieheni suku linkittyy
isovanhempien kautta Australiaan,

omani taas Ruotsiin, Ranskaan,
Ukrainaan ja Sveitsiin,

ja sukulaisten tuttujen kautta edelleen
Skotlantiin, Japaniin ja Intiaan,
jossa yksi serkuistani edelleen asuu.

Ihmiset muuttavat paljon – ainakin minun suvussani – ja tarkemmin ajatellen sukulaisia asuu aika monessa paikassa ympäri maapalloa. Siitä näkövinkkelistä katsoen maailma ihmisineen ei olekaan enää niin laaja, selkeärajainen ja suoraviivainen paikka kuin ensisilmäyksellä vaikuttaa. Maailma näyttää koostuvan eri suuntiin johtavista, yhdistävistä säikeistä, kuin pitkän pitkistä langoista. Ihmisten verkostoitumiskyky ja siteet eri ihmisiin tuovat esiin yllättävänlaisia yhteyksiä.

Maailma on pieni. Pienempi kuin olemme varmaan luulleetkaan. Kannattaa ehkä jutella omien tuttujen kanssa, niin voi paljastua yllättäviäkin yhteyksiä maailman eri ihmisiin!

Tästä kaikesta jäi mielen perukoille jännittävän kutkuttava ajatus siitä, että maailma on täynnä mahdollisuuksia. Jos aloittaisikin oman ”uudisraivaajatyyppisen” seikkailun ja muuttaisi joksikin aikaa toiselle puolelle maapalloa, tai ainakin toiseen maahan katsomaan millaisena elämä siellä näyttäytyy, tutustuisi samalla uusiin ihmisiin ja loisi uusia verkostoja ja ystävyyssuhteita. Ehkäpä, kun taapero vain tästä hieman kasvaa…

Seikkailuntäyteistä päivää kaikille suurille ja pienille maailmanmatkaajille ja arjen keskellä hääriville kotirouville,

-Vesta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s