Ruoanlaiton mittamuunnokset


Mittamuunnokset leivonnassa ja ruoanlaitossa:

(artikkelia täydennetty ja tarkennettu 25.1.2012 ja 1.5.2015)

Kupeista desilitroiksi (cup -> dl)

(maasta riippuen vaihtelee 150-284 ml välillä)

Amerikkalainen (US) cup, jota käytetään Yhdysvalloissa:

(1 US cup = 2,4 dl on nykyään käytössä oleva, ”virallinen” mitta; vanha US cup = 2,365882365 dl joka oli puolikas pint eli puolikas tuopillinen)

1/4 cup (US)     =   0,6 dl  (3/5 dl) eli reilu puolikas desilitra
1/3 cup (US)     =   0,8 dl  (4/5 dl) eli reilu 3/4 desilitraa
1/2 cup (US)     =   1,2 dl  (1 1/5 dl) eli vajaa 1 1/4 desilitra
2/3 cup (US)     =   1,6 dl  (1 3/5 dl) eli reilu puolitoista desilitraa
3/4 cup (US)     =   1,8 dl  (1 4/5 dl) eli reilu 1 3/4 desilitraa
1 cup (US)      =   2,4 dl  (2 2/5 dl) eli vajaa 2 ja puoli desilitraa
1 1/2 cup (US)  =   3,6 dl  (3 3/5 dl) eli reilu 3 ja puoli desilitraa
2 cup (US)        =   4,8 dl  (4 4/5 dl) eli reilu 4 3/4 desilitraa
3 cup (US)        =   7,2 dl  (7 1/5 dl) eli vajaa 7 1/4 desilitraa
4 cup (US)        =   9,6 dl  (9 3/5 dl) eli reilu 9 ja puoli desilitraa
5 cup (US)        =   12 dl
6 cup (US)        =   14,4 dl  (14 2/5 dl) eli vajaa 14 ja puoli desilitraa
7 cup (US)        =   16,8 dl (16 4/5 dl) eli reilu 16 3/4 desilitraa
8 cup (US)        =   19,2 dl (19 1/5 dl) eli vajaa 19 1/4 desilitraa
9 cup (US)        =   21,6 dl  (21 3/5 dl) eli reilu 21 ja puoli desilitraa

Brittiläinen (UK) cup, jota nykyään käytetään enää harvemmin, on ollut käytössä Englannissa sekä muualla Iso-Britanniassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa:

(1 UK cup = 2,84 dl)

1/4 cup (UK)     =   0,71 dl  (vajaa 3/4 dl)
1/3 cup (UK)     =   0,95 dl  (vajaa 1 dl)
1/2 cup (UK)     =   1,42 dl  (vajaa 1 1/2 dl)
2/3 cup (UK)     =   1,89 dl  (vajaa 2 dl)
3/4 cup (UK)     =   2,13 dl  (reilu 2 dl)
1 cup (UK)      =   2,84 dl  (reilu 2 3/4 dl)
1 1/2 cup (UK)  =   4,26 dl  (n. 4 1/4 dl)
2 cup (UK)        =   5,68 dl  (vajaa 5 3/4 dl)
3 cup (UK)        =   8,52 dl  (n. 8 1/2 dl)
4 cup (UK)        =   11,36 dl  (n. 11 1/3 dl)
5 cup (UK)        =   14,2 dl  (vajaa 14 1/4 dl)
6 cup (UK)        =   17,04 dl  (n. 17 dl)
7 cup (UK)        =   19,88 dl (vajaa 20 dl)
8 cup (UK)        =   22,72 dl (n. 22 3/4 dl)
9 cup (UK)        =   25,56 dl  (n. 25 1/2 dl)

Australialainen (AU) cup, jota käytetään Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Etelä-Amerikassa, Etelä-Afrikassa ja Libanonissa:

(1 AU cup = 2,5 dl)

1/4 cup (AU)     =   0,6 dl  (3/5 dl) eli reilu puolikas desilitra
1/3 cup (AU)     =   0,8 dl  (4/5 dl) eli reilu 3/4 desilitra
1/2 cup (AU)     =   1,25 dl  (1 1/4 dl)
2/3 cup (AU)     =   1,6 dl  (1 3/5 dl) eli reilu puolitoista desilitraa
3/4 cup (AU)     =   1,9 dl  (1 9/10 dl) eli vajaa kaksi desilitraa
1 cup (AU)      =   2,5 dl (2 1/2 dl)
1 1/2 cup (AU)  =   3,75 dl  (3 3/4 dl)
2 cup (AU)        =   5 dl
3 cup (AU)        =   7,5 dl  (7 1/2 dl)
4 cup (AU)        =   10 dl
5 cup (AU)        =   12,5 dl
6 cup (AU)        =   15 dl
7 cup (AU)        =   17,5 dl
8 cup (AU)        =   20 dl
9 cup (AU)        =   22,5 dl

Japanilainen cup, jota käytetään Japanissa:

(1 japanilainen cup = 2 dl; aikaisemmin käytetty perinteinen japanilainen cup = 1,8 dl)

1/4 cup     =   0,5 dl
1/3 cup     =   0,67 (n. 2/3 dl)
1/2 cup     =   1 dl
2/3 cup     =   1,34 dl (n. 1 1/3 dl)
3/4 cup     =   1,5 dl
1 cup       =   2 dl
1 1/2 cup  =   3 dl
2 cup        =   4 dl
3 cup        =   6 dl
4 cup        =   8 dl
5 cup        =   10 dl
6 cup        =   12 dl
7 cup        =   14 dl
8 cup        =   16 dl
9 cup        =   18 dl

Pohjoismaalainen kahvikuppi kkp/kuppi, jota käytetään melko harvoin Suomessa, Ruotsissa ja muissa Skandinavian maissa:

1/4 kkp      =   0,4 dl  (2/5 dl) eli vajaa puoli desilitraa
1/3 kkp      =   0,5 dl  (1/2 dl)
1/2 kkp      =   0,75 dl  (3/4 dl)
2/3 kkp      =   1 dl
3/4 kkp      =   1,1 dl  (1 1/10 dl) eli reilu desilitra
1 kkp        =   1,5 dl  (1 1/2 dl)
1 1/2 kkp   =   2,25 dl  (2 1/4 dl)
2 kkp         =   3 dl
3 kkp         =   4,5 dl (4 1/2 dl)
4 kkp         =   6 dl
5 kkp         =   7,5 dl  (7 1/2 dl)
6 kkp         =   9 dl
7 kkp         =   10,5 dl (10 1/2 dl) eli puoli desilitraa yli litran
8 kkp         =   12 dl
9 kkp         =   13,5 dl (13 1/2 dl)

* Joissakin osissa Suomea kahvikupillinen (kkp) on 1,25 dl (1 1/4 dl). Käytitpä kumpaa tahansa mittaa, käytä samaa mittaa läpi ruokaohjeen.

Saksalainen kahvikuppi:

Joissakin maissa, kuten Saksassa ei ole erityistä määriteltyä ja siten tarkkaa kuppimittaa.
Kupilla tarkoitetaan mitä tahansa tavallista tee- tai kahvikuppia, jota käytetään läpi koko ohjeen mittaamaan eri aineksia.
Tällaisissa resepteissä osa aineksista saatetaan mitata myös painon avulla (grammoina).

Fahrenheiteista celsius-asteiksi (F -> C)

0 F = -18 C
32 F = 0 C
41 F = 5 C
75 F = 24 C
85 F = 29 C
99 F = 37 C
100 F = 38 C
104 F = 40 C
122 F = 50 C
140 F = 60 C
145 F = 63 C
160 F = 71 C
165 F = 74 C
212 F = 100 C

Uunin paistolämpötilat:

250 F = 120 C (very low temp., hyvin alhainen lämpö)
300 F = 150 C (low temp., alhainen lämpö)
325 F = 165 C (warm temp., matala lämpö)
350 F = 175 C (moderate temp., kohtalainen lämpö, keskisuuri lämpö)
375 F = 190 C (moderate hot temp., melko kuuma lämpö, kohtalaisen korkea lämpö)
400 F = 205 C (moderate hotter temp., kuumempi lämpö, kohtalaista korkeampi lämpö)
425 F = 220 C (hot temp., kuuma lämpö, korkea lämpö)
450 F = 230 C (very hot temp., hyvin kuuma lämpö, hyvin korkea lämpö)
475-500 F = 245-260 C (hottest tmp., kuumin lämpö, uunin täysi teho)

Mitasta mittaan – muunnoksia suomalaisista mitoista toisiin

1 tl = 5 ml
1 rkl = 15 ml (3 tl)
1 dl = 20 tl = 7 rkl

100 g voita = 1,2 dl voisulaa (korvattavissa 1 dl öljyä)
1 dl voisulaa = 85 g voita (korvattavissa 0,85 dl öljyä)
1 dl öljyä = 90 g öljyä = 1,2 dl voisulaa = 100 g voita

1 dl sokeria = 85 g
1 dl vehnäjauhoja = 65 g
1 dl riisiä = 90 g
1 dl makaronia, pastaa, tms. = 50-60 g
1 dl suolaa = 120 g
1 dl juustoraastetta = 50 g
1 dl rahkaa = 125 g
1 dl ruis- tai ohrajauhoja = 55 g
1 dl grahamjauhoja = 60
1 dl hiivaleipäjauhoja = 55 g
1 dl kaura-, ruis-, vehnä- tai ohrahiutaleita = 35 g
1 dl mannasuurimoita = 70 g
1 dl korppujauhoja = 50 g
1 dl perunajauhoja = 70 g
1 dl maissijauhoja = 55 g
1 dl maitojauhetta = 50 g
1 dl kaakaojauhetta = 40 g
1 dl kahvijauhetta = 40 g
1 dl fariinisokeria = 70 g
1 dl tomusokeria = 60 g
1 dl siirappia = 140 g
1 dl kookoshiutaleita = 35 g
1 dl mantelilastuja = 65 g
1 dl manteleita, tms. pähkinöitä = 60 g
1 dl rusinoita = 60 g
1 l perunoita = 750 g
1 l mansikoita = 500 g

Amerikkalaiset (US) ja brittiläiset (UK) mitasta mittaan

1 teaspoon (tsp) = 5 ml
1 tablespoon (tbsp) = 3 tsp = 1/2 oz = 15 ml
1 oz = 2 tbsp = 6 tsp = 30 ml
3.5 oz = 1 dl = 7 tbsp = 20 tsp
14 oz = 1 US can – säilyketölkki = 1 3/4 US cup = 420 ml
1 US cup = 16 tbsp = 48 tsp = 8 oz = 1/2 US pint = 240 ml = 2.4 dl
1 UK cup = 19 tbsp = 56 tsp = n. 10 oz = 1/2 UK pint = 284 ml = 2.84 dl
1 US pint = 2 US cups = 16 oz = 480 ml nestettä = 550 ml kuivia aineita
1 UK pint = 2 UK cups = n. 20 oz = 568 ml = 5.68 dl
1 gallon = 3.75 l = 37.5 dl
1 ounce = n. 30 g (28.4 g)
1 pound = 454.5 g
1 kg = 2.2 pounds
1 cm = 0.394 tuumaa (inch)
1 tuuma = 2.54 cm

Vanhat suomalaiset mitat

Tuuma / Englannin tuuma: 2,54 cm, 25,40 mm, 10 linjaa
Tupla: 2 kpl
Trio: 3 kpl
Tusina: 12 kpl
Tiu: 20 kpl, yleensä kananmunia
Krossi: 12 tusinaa, 12 x 12 = 144 kpl
Iso kappa, usein perunoita: 5 l
Pikku kappa, usein perunoita: 2 l
Vanha kappa: 3,5 kannua, 7 tuoppia, 28 korttelia
Vakka: 8 vanhaa kappaa
Naula (pauna), painomitta: 425 g, 32 luotia, 4 kvintilliä, 2 markkaa
Leiviskä: 20 naulaa, 8,5 kg

Alla linkkejä internet-sivuille, joilta löytyy muita ruoanlaitossa tarvittavia mittamuunnoksia ja niiden konvertointi-työkaluja, jotka laskevat oikean arvon toisessa mitassa kun arvon syöttää muunnettavassa mitassa.

Kolme aivan loistavaa sivustoa mittamuunnoksista eri maissa:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cup_(volume)

http://www.maku.fi/artikkeli/mitat-ja-muunnokset

http://haka.iki.fi/ruoka/muunnostaulukot.htm

Lisäksi eräitä muita ruoanlaiton mittamuunnin-taulukoita löytyy seuraavien linkkien takaa:
http://www.pastrywiz.com/conversion.htm
http://www.theepicentre.com/tables.html
http://www.botanical.com/botanical/cvcookix.html
http://www.keittotaito.com/mittaa_oikein.html
http://www.metric-conversions.org/fi/lampotila/fahrenheit-celsius.htm

Fahrenheit -> celsius -mittamuunninlaskuri:
http://www.wbuf.noaa.gov/tempfc.htm

-Vesta

3 kommenttia artikkeliin ”Ruoanlaiton mittamuunnokset

  1. Paluuviite: Suklaa-ganache-muffinit « Domestic₪Goddezz

  2. Kiitos kommentista. Asia jäi vaivaamaan sen verran, että tarkistin tuon nyt perinpohjaisesti, ja päivin artikkelin kuntoon.

    Tuo kkp oli siinä mielessä oikein, että viittaa jenkkiläiseen (US) cup-mittaan, joka on 2,37 dl. Pyöristin tarkemmin eli korjasin luvuksi nyt 2,4 dl ja merkitsin selkeämmin näkyviin cup, eikä kkp, jotta vältytään väärinkäsityksiltä.

    Lisäyksenä, brittiläinen (UK) cup on 2,84 dl, eli pyöristin tuon taskelmissa 2,8 dl ja lisäsin artikkeliin.

    Ja sitten itse kkp: pohjoismaalaisiin mittoihin kuuluu kahvikuppi-mitta eli kkp. Se on 1,5 dl. Käytössä pääasiassa Ruotsissa, Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Lisäsin tuon artikkeliin.

    Euroopan osalta en osaa sanoa, mitä kuppimittaa edellisistä käytetään yleisimmin, joku viisaampi voisi tuota valaista.

    Eli kuppimittoja muuntaessanne, olkaa tarkkana! Liikkeelle kannattaa lähteä siitä, minkä maalainen ruokaohjeen kirjoittaja tai reseptikirja on, ja jos tästä ei ole tietoa, kyseisen reseptin alkuperämaa – esim. onko kyse jenkkiläisistä muffineista – voi antaa vinkin siitä mitä kuppimittaa tarkoitetaan.

    Paljon kiitoksia oikaisusta!

    -Vesta

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s