Kodin suojaamaton langaton yhteys – kuin avoin ulko-ovi


Haluaisitko olla ensimmäinen pääepäilty langatonta verkkoyhteyttä apuna käyttäen tehdyssä rikostapauksessa? Entä kuinka tarkasti haluaisit muiden ihmisten tietävän itsestäsi ja tekemisistäsi?

Vaikket olisi kiinnostunut tietoteknisestä ”härpätyksestä”, suosittelen vahvasti lukemaan tämän tai jonkin muun langattoman verkon suojausta käsittelevän artikkelin. Mieluummin nyt kuin myöhemmin. Pidän tätä asiaa tärkeänä jokaiselle sellaiselle henkilölle, joka Internet-yhteyttä käyttää.

Ihmiset ovat tietämättömiä suojaamattomaan verkkoyhteyteen liittyvistä riskeistä tai aliarvioivat ne. Tästä kertoo se että suurin osa langattomista verkkoyhteyksistä on tällä hetkellä edelleen suojaamattomia.

Kannattaa muistaa että suojaamatonta verkkoyhteyttä laittomalla tavalla käyttämään kiinnostuneita löytyy aina. Mielestäni riski ei todellakaan ole sen arvoinen. Laiskuus on tässä tapauksessa erittäin huono tekosyy. Mielestäni vähän sama juttu kuin jakelisi henkilötietojaan tuntemattomille ihmisille keskikaupungilla tai nukkuisi avaimet ulko-ovessa. Onhan se kieltämättä kätevää jos avaimet ovat ovessa, eivätpä ole koskaan hukassa, tosin haittavaikutuksena ehkä se että kaikki muutkin vieraat ihmiset pääsevät vapaasti kulkemaan samasta ovesta.

Tuli mieleeni mainita blogissa tästä tärkeästä asiasta, sillä aihe tuli mieheni kanssa tänään puheeksi, kun havaitsimme että lähinaapureillamme on käytössä wlan-yhteys, joka on täysin suojaamaton. Tiedän asiasta ilman sen kummempaa selvittelyä, eikä asia oikeastaan itseä suuremmin kiinnostaisikaan, mutta tietokone etsii automaattisesti saatavilla olevat langattomat verkkoyhteydet. Tänään yhteyslistassa näkyy oman suojatun yhteyden lisäksi muutama muu suojattu langaton yhteys – jotka siis ovat käyttäjilleen turvallisia – sekä yksi suojaamaton yhteys.

Suojaamaton yhteys on riski käyttäjilleen. Kaikki halukkaat, tuon langattoman verkkoyhteyden piirissä olevat henkilöt voisivat käyttää suojaamatonta yhteyttä, mikäli haluaisivat. En kuitenkaan suosittele, sillä se on laitonta.

Suojaamattomaan WLAN-verkkoon tunkeutunut hyökkääjä voi kaapata nimettömästi Internet-yhteyden, käyttää konetta esim. roskapostin ja haittaohjelmien lähettämiseen koneen haltijan nimissä, varastaa verkkoon tallennettuja tietoja ja kaapata tiedostonsiirtoja. Lähdelinkki Microsoftin sivustolla

http://www.microsoft.com/finland/protect/yourself/home/homewireless.mspx

Kuningaskuluttajan artikkeli ottaa asiaan tietoturvallisuuden lisäksi myös toisenlaisen näkökulman: henkilöiden yksilön suoja.

http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/1930

Suojaa yhteytesi salasanalla, jotta kukaan ulkopuolinen ei pääse langattomaan verkkoosi! Alla Elisan ja Welhon ohjeet. Hae vastaavat ohjeet oman verkkoyhteytesi toimittajalta.

http://www.elisa.fi/asiakastuki/tulosta.cfm?o=19910.21

http://www.welho.fi/PublicFiles/2005/11/1114/2138/Welhon_langaton_modeemi_070905.pdf
(Adobe Acrobat Readerilla avautuva PDF-tiedosto)

Suuri osa langattomista verkoista on tällä hetkellä suojaamattomia, joten ongelma on todella yleinen. Lisää aiheesta

http://www.hs.fi/keskustelu/thread.jspa?threadID=66485&messageID=1232972&

Naapurin langattoman verkon käyttö luvatta on laitonta, aiheesta lisää tietoa

http://hs.fi/keskustelu/Naapurin+langattoman+verkon+k%E4ytt%F6+luvatta+laitonta/thread.jspa?threadID=111605&tstart=0&sourceStart=0&start=60

En oikein tiedä miten tämän asian enää painokkaammin toteaisin. Toivon vain että tästä artikkelista on sen verran hyötyä, että ainakin muutama tällä hetkellä suojaamaton langaton verkko tulee suojatuksi.

Olkaa hyvät ihmiset järkeviä… Tuohon verkon suojaamiseen ja salasanan määrittelyyn ei mene kovin pitkää tovia ja se on kertaluontoinen juttu, joten vaikka homma tuntuisi vaikealta, se kannattaa. Asiaan saa halutessaan apua asiantuntijoilta ja tietoteknisten palveluiden toimittajilta. Vaikka avusta joutuisi vähän maksamaankin, se on järkevämpää kuin luottaa siihen että on turvassa suojaamattoman verkon kanssa.

Mieluummin ainakin itse asun talossa, jossa on ulko-ovi. 😉 Ilman suojausta koneesi ja tietosi ovat vaarassa.

Sanastoa tähän artikkeliin liittyen:

  • WLAN = Wireless Local Area Network = langaton verkkoyhteys
  • LAN = Local Area Network = ”normaali, langallinen” (siis verkkokaapelin avulla toimiva) verkkoyhteys
  • Wardriving = hyökkäys = suojaamattomien langattomien verkkojen etsiminen ja niihin hyökkääminen

Tänään tavallista vakavampana,

-Vesta

3 kommenttia artikkeliin ”Kodin suojaamaton langaton yhteys – kuin avoin ulko-ovi

  1. Paluuviite: Tänään on kansallinen tietoturvapäivä « Domestic₪Goddezz

  2. Tervehdys,

    on operaattorien lihottamista, että jokainen hankkii itselleen internetin. Tietoyhteiskunnan kannalta olisi järkevää, että internet olisi kaikkialla kaikkien käytettävissä. Kysymyshän on totta kai, kuka koko lystin sitten maksaa.

    Joko julkisesti tai yksityisestihän se kai pitäisi rahoittaa. Julkinen WLAN-infran rakentaminen on hidasta ja kallista. HKL:lle esimerkiksi pisteitä, että ilmeisesti nykyään ratikoissa ja busseissa on tukipisteitä. Siitä huolimatta yksityisten tarjoamaa ”naapurinettikaistaa” on missä vain monin verroin enemmän tarjolla. Miksei sitä voisi jakaa kaikille?

    Totta kai on yksityisyysongelma, jos pitää verkkonsa avoimena. On myös hienoja hankkeita yhteyden jakamiseen, esimerkiksi Tampereella http://www.langatontampere.fi/kartta

    Ei kannata ehkä ihan liikaa ihmisiä tuolla pelotella, että joku avointa yhteyttä väärinkäyttää. Pari korjausta: toisin kuin kuningaskuluttajan jutussa väitetään, viruksia ei voi langattoman verkon omistajalle tartuttaa; jos joku rikoksen tekee verkon kautta, ei siitä omistajaa voi syyttää; internetyhteyttä ei voi ”kaapata”; ”verkkoon” ei voi tallentaa tietoja, joihin erityisesti WLANista pääsisi käsiksi (paitsi erikoistapauksessa lähiverkkojakoihin); tiedostonsiirtoja ei voi ”kaapata”.

    Totta on, että niitä kuten muutakin liikennettä voi salakuunnella. Toisaalta, niin voi lankoja pitkin kulkevaa puhelinliikennettäkin, esimerkiksi, kun vain on oikeat laitteet. Silti juurikin salakuuntelu on varmastikin paras syy salata yhteys esim. WPA:lla.

    Operaattoreilla ei luulisi olevan mitään intoa levittää liittymän kylkiäisenä modeemeja, jotka mahdollistaisivat yhteyden turvallisen jakamisen. Nehän saavat rahaa siitä, että jokainen hankkii sen oman liittymänsä. Silti Saunalahdella on mielenkiintoinen hanke, wippies (löytyy googlella).

    Internet kaikkialla on tärkeämpää kuin mustasukkaisuus tyyliin ”minä maksan tästä laajakaistasta, kukaan muu ei saa sitä käyttää”.

    Tykkää

  3. just joo isoveli valvoo eli painukaa vittuun koko valtio siitä kyttäämästä, mikrosiru aivoihin jolla valvotaan ajatuksia ettei vaan edes ajattelisi Stalinin salamurhaa …
    Maksuliinen netti ja puhelin operaattorit huijaa minkä kerkee….maksa, tee työtä paska suomen valtiossa ja maksaa veroa..ja sitä rataa….

    Tykkää

Jätä kommentti