Kalakeitto mateesta – kauden kalaa helmikuussa


Tämä on aasialaistyyppinen kalakeitto. Mielestäni aivan tavattoman hyvää!

(4 annosta )

Reilun 1 kg:n painoinen, nyljetty ja suomustettu made
          (älä osta liian pientä madetta, sillä se on turhan piikkinen,
            pyydä halutessasi että mateen piikit poistetaan kalatiskillä,
            niitä on hankala irrottaa itse)

Keitinliemi:
n. 1 l vettä
1 ,5 tl suolaa
10 maustepippuria
2 laakerinlehteä

Keitto:
2 isoa sipulia
n. 10 perunaa
2 tl oliiviöljyä
1 tl inkivääritahnaa
2 tl vihreää thaicurryjauhetta
200 g (pakaste) parsakaalia
2,5 dl maitoa
pari ripausta mustapippuria myllystä
2 rkl silputtua korianteria, persiljaa ja tilliä (mielellään tuoreena, kuivattukin käy hyvin!)
          (yhteismäärä 2 tl, eri yrttien suhteet oman maun mukaan)

Osta valmiiksi nyljetty ja suomustettu made. Poista pää ja pyrstö. (Tai jätä pää ja pyrstö jos haluat lisää makua keittoon ja poista ne siinä vaiheessa kun poistat ruodot). Kaada keitiliemen vesi kattilaan ja kuumenna keihuvaksi.

Huuhdo sillä välin kala vedellä ja halkaise kahteen palaan. Nosta kalanpalat kiehuvaan veteen. Pienennä lämpöä ja keitä kalaa n. 3 minuuttia ja kuori keitinliemen pinnalle syntynyt vaahto pois.

Lisää muut keitinliemen ainekset kattilaan. Hauduta kala kypsäksi miedolla lämmöllä, n. 15 minuuttia. Pese ja kuori sillä välin perunat.

Nosta kypsä kala varovasti vadille. Älä heitä keitinlientä hukkaan, vaan kaada se siivilän läpi toiseen astiaan.

Pilko sipulit, jätä ne melko suurehkoiksi palasiksi. Kiehauta sipulinpalat öljyssä kattilassa. Lisää inkivääritahna joukkoon hautumaan. Kaada päälle siivilöity keitinliemi ja lisää perunat ja currymauste. Hauduta n. 15 minuuttia, kunnes perunat ovat melkein kypsiä.

Lisää parsakaalit ja hauduta n. 5 minuuttia.  Erottele sillä aikaa ruodot kalasta. Lisää keittoon maito, korianteri, persilja, tilli, mustapippuri ja ruodottomat kalapalat. Hämmennä varovasti (tässä vaiheessa pehmeät kalapalat yleensä pienenevät hieman). Kuumenna keitto ja tarkista maku.

Alkuperäinen ohje, jonka pohjalta olen ohjeen kehitellyt, löytyy sivulta:
http://www.prokala.fi/default.asp?docId=12040

-Vesta

Yksi kommentti artikkeliin ”Kalakeitto mateesta – kauden kalaa helmikuussa

  1. Paluuviite: Retrospectum « Domestic₪Goddezz

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s