Koulupuvut Suomeen


 

Koulupuvut Suomeen

Radio Novassa keskusteltiin perheen kulutustason vaikutuksesta merkkivaatteiden käyttömahdollisuuksiin ja sitä kautta muodostuvasta ongelmasta: nuorten keskinäisestä eriarvoisuudesta. Juontaja ehdotti että koulupuku otettaisiin useiden Euroopan maiden ja esimerkiksi USA:n koulujen tavoin myös Suomeen käyttöön.

Yhtenäisyyttä ja yhteenkuuluvuutta

Mielestäni hyvä idea. Kyllä, olen sitä mieltä että

 

”Koulupuvut
myös Suomeen!”

 

Kuten ohjelmassa mainittiin, aamulla ei olisi ongelmaa, mitä lapsi laittaa päälleen sinä päivänä, eikä kenenkään tarvitsisi hävetä vaatteitaan tai tuntea vaatteista johtuvaa alemmuutta muihin nähden.

Nuorilla on yleensä taipumus haluta kuulua johonkin ryhmään. Tuntea yhteenkuuluvuutta. Koulupuvut auttaisivat tässä asiassa.

Koulupuvusta kulutuksen hillitsijä?

Kulutus on nyt muodissa. Vaikkakaan se ei ole kovin ympäristöystävällistä. Ei kehitä ihmisen henkistä puolta eikä huomioi henkisiä, emotionaalisia ja älyllisiä lahjoja. Ei opeta arvostamaan sisäistä kauneutta. Kouluvaatteiden avulla korjattaisiin myös tätä puolta. Olisiko koulupuvusta siten apua myös syvällisempien arvojen opettamisessa lapsille?

Koulupuvun ei mielestäni tarvitsisi kuitenkaan näyttää tylsältä. Laadukkaalla, nuorten tarpeet huomioon ottavalla suunnittelulla voitaisiin saada asialliset, mutta nuorien hyväksymät koulupuvut. Suunnittelukilpailu vaan pystyyn ja valitsijamiehiksi koululaiset itse (tietyin ehdoin, jottei lopputulos ole aivan mitä tahansa).

Luulisi että niin nuoret kuin vanhemmatkin ottaisivat koulupuku-idean mielihyvin vastaan. Rahaa ei kuluisi arki- ja käyttövaatteiden hankintaan kun koulussa pärjäisi koulupuvulla. Varoja säästyisi muihin, mielenkiintoisempiin asioihin kuten harrastuksiin, lomiin, laadukkaampiin muoti- ja merkkivaatteisiin (joita olisi hankittava vähemmän kun niitä kerran pidettäisiin vähemmän – ehkä useammalla olisi siten varaa pitää vapaa-aikanaan himoitsemiaan merkkivaatteita?)

Vaatteet ovat aatteet, vapaa-aikanakin

Toisaalta, vaatteiden avulla yksilö voi korostaa omaa persoonallisuuttaan. Vievätkö kouluvaatteet tämän mahdollisuuden pois? Mielestäni eivät, ainakaan liiaksi. Persoonallisuuttaan ehtii korostaa vapaa-aikanakin, vai mitä?

Koulupuvun myötä koululuainen saattaisi kokea että vapaa-aikana olisi entistä tärkeämpää voida korostaa omaa yksilöllisyyttään, myös vaatteiden avulla. En koe tätä kuitenkaan pahana. Koulussa opiskelu on pääasia, vapaa-aikana sitten muut jutut, kuten harrastukset, kaverit, vaatteet, jne.

Kommentteja, mitä mieltä olette, eikö koulupuku olisi aikamoisen hyvä juttu!

Asialliset linkit

Kuluttajatutkimuskeskuksen tekemän tutkimuksen tulokset:

http://www.kuluttajatutkimuskeskus.fi/?132_m=1026&s=4

Radio Nova:

http://www.radionova.fi/page.php

Vesta

4 kommenttia artikkeliin ”Koulupuvut Suomeen

 1. Kuinka, jos koulupuvut tulisi Suomeen käyttöön niin otettaisiinko ne käyttöön vain peruskoulussa vai myös lukiossa, ammatillisessa koulutuksessa jne? Itse toisen opiskelijana en ainakaan koulupuku ideaa kannata juuri tuon takia, että en halua pukeutua samoin kuin muut, sillä vaikka asiasta järjestettäisiinkin suunnittelukilpailu tai vastaava niin aina löytyy kuitenkin niitä jotka joutuu pettymään jos sitä omaa suosikiksi noussutta pukua ei sitten valitakaan. Minä haluan erottua joukosta ja olla persoonallinen niin koulussa kuin vapaa-ajallakin. Ei se vaatteiden valitseminenkaan aamuisin mikään ongelma ole, sillä en jaksa vaivautua juoksemaan muodin perässä kuten monet muut vaan pukeudun sellaisiin vaatteisiin joissa on mukava olla. Ja minun kannaltani katsoen se koulupuku vain toisi lisää menoja itse hankittavien kirjojen lisäksi, sillä ei minulla nytkään ole mitään kotivaatteita ja kouluvaatteita erikseen. Samoja vaatteita käytän niin kotona kuin koulussa ja olen ihan tyytyväinen nykyisiin vaatteisiini. Pitäköön koulut koulupukunsa, mutta minä en sellaista päälleni pistäisi. Anteeksi hieman hyökkäävältä vaikuttava kommentti, mutta tätä mieltä minä olen :/

  Tykkää

 2. Moi ja kiitos kommentista Southpaw! 🙂

  Asiasta taidettiin puhua vasta yleisellä tasolla, eli ei keskusteltu vielä tarkemmin koulujen eri ikäluokista.

  Itse olen sitä mieltä että koulupuvut olisivat hyvä edistysaskel ainakin ala- ja yläasteella. Lukion osalta en osaa oikein sanoa, asialla kun on hyviä ja huonoja puolia. Lukiossa oppilaat alkavat olla siinä iässä että voivat itse alkaa jonkin verran vaikuttamaan siihen, mitä ja minkälaisia vaatteita heille hankitaan, tietysti vanhemmista riippuen. Muihin oppilaitoksiin en ottaisi koulupukua käyttöön.

  Ala-asteella voi toisten sorsimista tapahtua vaatteiden perusteella, eikä pieni lapsi paljon pysty omiin vaatehankintoihinsa vaikuttamaan… Yläasteella ongelma saattaa osan kohdalla olla sama, kun taas toiset pystyvät jo aika paljon vaikuttamaan omiin vaatevalintoihinsa. Siksi kannatan koulupukua myös yläasteelle, varsinkin kun ulkonäkö usein siinä vaiheessa alkaa viimeistään muodostua tärkeämmäksi osaksi elämää, kuin mitä se on aikaisemmin ollut. Koulupuvun kanssa kukaan ei olisi eriarvoisessa asemassa toiseen nähden.

  Ymmärrän kuitenkin myös syyt, miksei koulupuku niin paljon viehätä. Eivät aikuisetkaan haluaisi että joku sanelisi heidän pukeutumiskoodinsa töihin… Aikuisena sitä kuitenkin pystyy melko paljon itse vaikuttamaan asiaan. Onneksi.

  Kun kävin itse peruskoulua, vaatteet – ja etenkin muoti- ja merkkivaatteet – eivät mielestäni olleet ihan yhtä suuressa merkityksessä kuin nyt. Lähinnä katseltiin että jollain oli usein kivoja vaatteita, toisilla taas tavallisempia ja osalla vähän kuluneen tai muuten tylsän näköisiä kuteita. Mitään suoranaista sorsimista tai syrjäytymistä – kuten kuluttajatutkimuskeskuksen uuden tutkimuksen mukaan nykyään kouluissa on – ei mielestäni silloin vielä ollut. Vaikka ainahan ulkonäöllä on jonkin verran vaikutusta siihen, millaisen mielikuvan ihmisestä saamme.

  Ulkonäöllä ja siten vaatteilla on siten merkitystä, halusimme tai emme. Sisäisten arvojen pitäisi kuitenkin määritellä, pidämmekö yksilöstä tai emme. Sääli jos tämä on päässyt nyky-yhteiskunnassa unohtumaan. Mielenkiintoinen aihe joka tapauksessa. Jännä nähdä mihin ratkaisuun päädytään, vai jääkö koulupukuidea vain idean tasolle.

  Tykkää

 3. Arvelinkin että tuo kiusaaminenkin tulisi esille. Siitä ei kauan ole kun olen ylä-asteen ovista poistunut viimeisen kerran, joten voin melko hyvällä kokemuksella sanoa, että ei se koulupuku kiusaamista estäisi. Saman tien voisi käskeä kaikki opiskelijat pitämään samanlaista kampausta, värjäämään hiukset samanvärisiksi ja pakottaa valtaosan laittamaan piilolinssit että saataisiin kaikkien silmät samanvärisiksi jne. Vaikka koulupuvut tulisikin niin ei se kiusaamista estä, vähentäisi vain kiusaamisen aiheista ne vaatteet. Minun peruskouluaikanani (1998 – 2007) ne yleisimmät kiusaamisen syyt eivät todellakaan ole olleet vaatteet vaan esimerkiksi se kun on vastannut väärin opettajan tekemään kysymykseen, tai kun on joka kerta kiroilua kuullessaan käynyt kantelemassa kiroilevasta oppilaasta opettajalle. (Ja selvennykseksi että yleensä ne minun näkemäni kiroilutilanteet ovat olleet sellaisia kun joku lyö esim. varpaansa kynnykseen ja huulilta sitten lispahtaa voimasana tai pari, mikä minusta on ainakin poikien tapauksessa ihan luonnollinen reaktio, oli sitten 8-vuotias tai 10-vuotta vahnempi.) Toinen yleinen kiusaamistapa on ollut se, että jos jostakusta ei ole käytöksensä vuoksi pidetty, hänet suljetaan porukan ulkopuolelle ja hänet huomioidaan vain kun on ihan pakko eli lähinnä ryhmätöitä tunnilla tehdessä. Kyllä ne lapset ja nuoret kiusaamisen aiheita ja kiusaamistapoja siitä koulupuvusta huolimatta keksii ja todennäköisesti kiusaaminen voisi vain pahentua siellä vapaa-ajalla kun käyttäisi sitten niitä ns. siviilivermeitä. Oikein epävarmoiksi itsensä tuntevat voisivat jopa syrjäytyä nykynuoria pahemmin jos/kun eivät kiusaamisen pelossa uskaltaisi vapaa-ajan vaatteissaan mennä ollenkaan muiden nuorten lähettyville. ”En kyllä mene koulun diskoon. Ne kuitenkin alkaa kiusata vielä näiden vaatteidenkin takia.”

  Tykkää

 4. Hyvä näkökanta. =) Omankin kokemuksen mukaan kiusaamista löytyy kouluissa vaikka mistä aiheesta. Vaikea sanoa, miten kiusatut tai syrjäytyneet saataisiin autettua takaisin ”hyväksyttyjen” piiriin. Itse en oikeastaan ole kiusauksen tai syrjinnän kohteeksi joutunut, mutta olen nähnyt peruskoulu- ja lukioaikana jos jonkinlaista ikävää tilannetta. Luulisin että useimmiten kiusaajat itse eivät tajua, kuinka vakavasta asiasta on kyse ja kuinka suuri merkitys ja kauhistus kiusaamisella itse kiusatulle on.

  Olen silti sitä mieltä että yhtenevät, pakolliset vaatteet voisivat tuoda porukkaan lisää yhteenkuuluvaisuutta. Ainakin syrjäytyneet tietyllä tavalla kuuluisivat vahvasti johonkin ryhmään: tietyn koulun koululaisiin, ja koulupuvun avulla voisi edes vähän korostaa tuota kuulumistaan johonkin ryhmään.

  Asiasta voi olla montaa mieltä. Itse olisin mielihyvin pitänut koulupukua koulussa, vaikka omaa tyyliä kuvastavien vaatteiden pitäminen koulussa olikin kivaa. Vapaa-ajan vaatteet olisivat säästyneet parempikuntoisina vapaa-ajalle. Sain lapsena ja nuorena kivoja vaatteita, joskaan niitä ei ollut mitään valtavia määriä. Näin vanhempana oman lapsen kohdalla tuntuisi helpommalta jos hänellä tulevaisuudessa olisi koulussa koulupuku. Silloin ei tarvitsisi aamuisin pähkäillä mitä laitetaan päälle, vaan olisi vain tarkistettava että koulupuku on puhdas ja siistissä kunnossa. 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s