Limoncello


Limoncello

eli italialainen sitruunalikööri Sorrentosta. Vaikka juuri Sorrento on likööristään kuuluisa, sitä valmistetaan myös Liguriassa. Alla olevasta tulee vain muutama viinipullollinen valmista likööriä, suosittelen valmistamaan suuremman määrän kerralla, esim. kotiviinin valmistustonkkaa käyttämällä (25 l tonkkia on ollut myynnissä mm. Prismassa).

6 luomusitruunaa (ei säilöntäaineita)
0,5 l vodkaa (n. 80%:sta, tai muuta vastaavaa, vahvaa alkoholia)
1 l vettä
60 g sokeria
ripaus jauhamatonta sahramia

Laita sitruunankuoret ja 0,5 l vodka purkkiin. Anna maustua tiiviissä, suljetussa purkissa 8 päivän ajan.

Keitä vesi, sokeri ja sahrami. Viilennä ja sekoita sitruunankuori-alkoholiseokseen. Anna tekeytyä tiiviissä, suljetussa purkissa 15 päivän ajan.

Siivilöi ja pullota.

Viilennä. Säilytä viileässä, esim. jääkaapissa. Tarjoillaan viileänä.

Säilyy juomakelpoisena arviolta max. puoli vuotta. Avattu pullo säilyy hyvänä jääkaapissa muutaman viikon.

😛

Lisävinkkejä:

 • Sitruunan kuorista kannattaa ottaa juomaan vain keltainen osa, sillä valkoinen kuoren osa tekee juomasta karvaampaa. Sitruunat voi kuoria tavallisella kuorimaveitsellä, jolloin saa ohuita kuoren suikaleita. Suikaleista kannattaa kuitenkin tehdä niin suuria kuin mahdollista. Jos sitruunankuorten kanssa haluaa olla tarkka, voi kuorimisen jälkeen irrottaa kuoren suikaleisiin kiinni jääneen valkoisen osan raaputtamalla ne pois terävällä veitsellä (jos tähän ei aina jaksa ryhtyä, ilman tätäkin juomasta tulee oikein hyvää)
 • Maustumisaika: Jotkut antavat sitruunankuorten lillua alkoholissa 8 päivän sijaan 2 kk ja vahtivat ettei neste tai kuoret ala ruskistua, jolloin mausta tulee liian kitkerä. Toiset riiputtavat kuorimattomia sitruunoita juustoverkossa alkoholin yläpuolella, tällöin purkin on oltava paitsi suuri, myös hyvin, hyvin tiivis ja maustumisajan n. 8-9 viikkoa.
 • Siivilä: kannattaa käyttää tarpeeksi pienireikäistä siivilää, jotta juomasta tulee kirkasta. Esim. teesiivilä, tms.
 • Limoncellosta tuli aivan loistavaa! Sahramia ei kannata jättää pois, sillä se tuo juomaan kauniin sitruunankeltaisen värin ja antaa suorastaan huumaavan ihanalle tuoksulle hienon vivahteen.
 • Jos haluat juomasta siirappisempaa, lisää sokerin määrää yllä olevaan ohjeeseen 20g:lla.
 • Purkit, joissa juoma maustuu, kannattaa pestä ja huuhdella hyvin, puhdistaa sitten kiehuvalla vedellä ja ravistella melko kuivaksi (en suosittele erillistä kuivaamista, sillä kiehuvalla vedellä käsittely nimenomaan puhdistaa purkit bakteereista, eikä purkkien sisäpintaan kannata enää sen jälkeen koskea), niin ne ovat tarpeeksi puhtaita juoman valmistukseen.
 • Pullotuksen hoidin niin, että pesin muutaman tyhjän, kierrekorkkisen viinipullon astianpesuaineella, huuhtelin hyvin. Kiehautin vettä, täytin pullot kuumalla vedellä ja huuhtelin myös pullojen suuaukot ja korkit kuumalla vedellä, niin että pullot olivat varmasti täysin puhtaat ja juoma säilyy niissä turvallisesti. Kun pullot olivat saaneet hetken liota täynnä kuumaa vettä, kaadoin veden pois ja ravistelin pulloista loput vedet pois. Käsittelin myös pullottamisessa käyttämäni siivilän ja suppilon kiehuvalla vedellä. Sitten vain pullottamaan, korkit kiinni ja pullot säilöön.
 • Mielenkiintoista on että löysin netistä Limoncellon tehtyäni toisen reseptin, jossa veden määrä oli puolet alkoholin määrästä, eikä toisinpäin, sokeriakin taitaa olla suhteessa hieman enemmän ja maustumisaika on kuusi viikkoa, jonka aikana sitruunoita sekoitellaan kolmeen otteeseen. Maustuminen on valmis kun alkoholissa lillunut sitruunankuori ei ole enää joustava, vaan napsahtaa poikki kuin perunalastu. Tuossa ohjeessa juoma suodatetaan useampaan otteeseen ja käytetään siivilän sijasta useita kahvinsuodattimia. Homma kuulostaa sotkuiselta ja hankalalta, joten taidan itse pidättäytyä siivilässä ja yhdessä suodatuskerrassa. Kotona oleva siivilä on yhtä tiivis kuin teesiivilä (tosin hieman suurempi) ja verkko koostuu muovisäikeistä. Sain sillä siivilöityä juomasta oikein loistavaa, kirkasta ja läpinäkyvää. Ylipäätään juoman teko sujui itsellä helposti, vaivattomasti ja suhteellisen nopeasti. Jos haluat vilkaista toista reseptiä, tässä linkki: http://www.slowtrav.com/italy/notes/food/dh_limoncello.htm. Tässä vielä linkki kolmanteen, hyvältä vaikuttavaan reseptiin Californiasta http://patty.vox.com/library/post/homemade-limoncello-when-life-gives-you-lemons.html.
 • Itse käyttämäni reseptin bongasin Elle-lehdestä, ja se on peräisin Sorrentolaiselta ravintolakokilta, siis aito italialainen!
 • Kuva omatekoisesta likööristä tulossa pian.

Lisäys 29.7.2009

Tarjoa kylmänä. Laita esim. hetkeksi pakkaseen ennen tarjoilua, toki voit säilyttää juoman pakkasessa muutenkin.

Limoncello tuntuu sopivan lähes kaikkeen. Tässä kuitenkin muutamia vinkkejä siitä, miten sitä voi nauttia ja käyttää:

Aperitiivina sellaisenaan tai ruokahalun herättelyjuomana jäiden ja sitruunasiivun kanssa. Illanistujaisissa tai helteisenä kesäpäivänä pienistä laseista. Sopii myös juustokakun, meren herkkujen, kastikkeiden ja muiden kokkausten mausteeksi. Näistä löytyy reseptejä netistä.

5 kommenttia artikkeliin ”Limoncello

 1. Paluuviite: Retrospectum « Domestic₪Goddezz

 2. Thank you. It makes me happy to see that the blog is useful and it brings joy for others too. Now that summer is here, it is again time to bottle some Limoncello and enjoy these marvellous and serene, sunny summer days. Wishing you all a nice summer!

  -Vesta

  Tykkää

 3. Paluuviite: Kasvovoiteella hormonitoiminta sekaisin – vaaralliset meikit? | Domestic₪Goddezz

 4. Paluuviite: Limoncello-resepti Sorrentosta « Domestic₪Goddezz

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s