Donitsit


Donitsit

 

2 munaa
0,5 dl sokeria
1/4 tl suolaa
2 rkl öljyä (tai sulatettua voita)
4 – 4 1/2 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
3/4 – 1 dl  maitoa
6-8 dl  öljyä uppopaistamiseen

koristeluun:

sokeria
tai tomusokeri-vesi-seosta (maustettuna sitruunalla) ja strösseliä
tai muuta sokeri-, suklaa-, tms. kuorrutetta

Vatkaa munat kevyesti.
Lisää sokeri, suola ja öljy.
Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään.
Lisää jauhot taikinaan vuorotellen maidon kanssa kevyesti sekoittaen.

Taputtele taikinasta jauhojen avulla n. 0,75-1 cm paksu taikinalevy.
Leikkaa pyöreällä muotilla tai kapealla lasilla pyöreitä donitseja levystä, ja tee pienellä korkilla, omenankotaleikkurilla, tms. reikä keskelle.
Voit käyttää myös donitsiapuria apuna, jos sinulta sellainen löytyy, mutta tee tällöin taikinasta hieman löysempi, siis käytä n. 1 dl vähemmän jauhoja.

Kuumenna öljy kattilassa.
Uppopaisto öljyssä on verraten helppoa, mutta tässä varoituksen sana kaiken varalta.
* Öljyn kuumuutta voi testata pienellä määrällä taikinaa.
* Kun takina saa öljyn kevyesti poreilemaan taikinan ympärillä ja taikina alkaa ruskistua kauniisti paistuessaan, öljy on tarpeeksi kuumaa.
* Voit säätää levyn tehoa tässä vaiheessa hieman pienemmälle, niin että saavutettu lämpötila säilyy.
* Varo kuumentamasta öljyä liian kuumaksi, jottei se syty palamaan.
* Siinä tapauksessa peitä kattila kannella, ja odota hetki, kunnes palo tukahtuu.
* Älä missään tapauksessa laita kattilaan vettä, se vain pahentaa tilannetta.
* Liian kylmä öljy taas lisää donitsien paistoaikaa, jolloin ne eivät tahdo ruskistua ja imevät itseensä liikaa öljyä.
* Paisto ei kuitenkaan ole millintarkkaa puuhaa, kokeile niin näet kuinka helppoa se on!

Aseta reikäkauhalla (tai vaikka spagettiottimella, tavallinen ruokalusikkakin käy tarvittaessa) 1-3 donitsia paistumaan kuumaan öljyyn.
Riippuu kattilan koosta montako donitsia mahtuu samanaikaisesti paistumaan.
Käännä paiston aikana varovasti ja paista kunnes donitsit ovat kauniin ruskeita.
Nosta donitsit varovasti reikäkauhalla leivin- tai talouspaperin päälle valumaan.
Paista näin kaikki donitsit.

Anna jäähtyä pienen hetken.
Jos sokeroit donitsit, laita syvälle lautaselle tai kulhoon desi-pari sokeria ja kieritä donitsit sokerissa.
Jos kuorrutat donitsit, tee melko jähmeä tomusokeri-vesiseos, lisää mausteeksi muutama tippa sitruunaa ja halutessasi elintarvikeväriä.
Kuorruta donitsit ja ripottele päälle strösseliä.

Kata pöytään ja syö, donitsit ovat parhaimmillaan heti paiston jälkeen! =)

-Vesta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s