Maailman kamalin ja ihanin koira


Maailman kamalin ja ihanin koira

 Katsoin äsken elokuvan ”Marley and me”. Suosittelen ehdottomasti! Ihana elokuva, joka saa hymyilemään.

Elokuva ja kirja ihmisen parhaasta ystävästä

”Marley and me” – tai ”Marley ja minä” – on kauniisti, lämpimästi, huumorintajuisesti ja hykerryttävän suorasukaisesti kuvattu tarina hallitsemattoman vauhdikkaasta labradorinnoutajasta. Itkettävä ja naurattava kertomus maailman kamalimmasta koirasta, joka oikeasti ei ole maailman kamalin, vaan omistajilleen se maailman paras koira.

Saman tunteen voi jakaa varmasti lähes jokainen koiran omistaja. Se juuri tekee elokuvasta niin herkullisen. Pureskeltavan herkullisen, sanoisi Marley ehkä. 😉 Vaikket omistaisi koiraa, mutta jos sinulla on sydän paikallaan ja olet joskus tavannut yhdenkin nelijalkaisen karvaturrin, joita ihmisen parhaaksi ystäväksi kutsutaan, ehdotan ettet jätä elokuvaa väliin.

Elokuva pohjautuu saman nimiseen kirjaan. Se on aivan yhtä hulvaton kuin filmikin. Suosittelen.

Roosa

Itselleni Marleystä tuli useassa kohtaa elokuvaa mieleen oma koirani Roosa. Ehkä maailman hyväntuulisin, intomielisin, suurisydämisin ja energisin vehnäterrieri, jonka koskaan olen tavannut. No olkoonkin, että Roosa ei ollut trimmattu kuin paras näyttely-yksilö. Ei, sen turkki leikattiin kotona suhteellisen säädyllisesti niin, että sen oli helteellä hieman viileämpi ja talvella lumi ei tarttunut sen pitkiin karvoihin jaloissa, mahassa ja kuonossa. Olkoonkin että koirakoulu jäi kangertelevan alkunsa jälkeen meiltä kesken ja kasvatimme koiran itse. Olkoonkin että sillä oli muutamia huonoja tapoja, jotka onneksi iän myötä jäivät pois kun koira hieman rauhoittui. Katsoo asiaa sitten kuinka päin tahansa, Roosa oli koira, joka toi elämäämme sanomattoman paljon iloa ja naurua. Se valtasi oman, sille kuuluvan paikkansa elämässämme ja loi muistoja, joita aikakaan ei voi haalistaa.

Roosan kanssa on koettu yhtä jos toista kommellusta. Onpa tuo karvakuono ollut erään aamuisen karkureissunsa päätteeksi yhden arkipäivän Valtion painatuskeskuksessa vierailevana tähtenä, käynyt Helsingin keskustan Stockmannin herkkuosastolla, matkustanut putkikassissa pyöräni tarakalla useampaankin otteeseen (älä kysy miten, lapsena keinot keksitään laukun – ja koiran – kiinnittämiseksi polkupyörään, mutta tärkeintä ehkä on että Roosa nautti noista reissuista).

Roosa on käynyt kesäteatterissa, jossa Peppi Pitkätossun hevosen ilmestyminen aiheutti haukkuvan katkoksen näytelmään. Se on matkustanut pitkiä matkoja autossamme, tyytyväisenä siitä että on päässyt mukaan kesälomareissuille. Se on käynyt Lapissa ja saaristossa, kiertänyt Suomea. Se on ollut veneessä, lossissa, junassa, linja-autossa, metrossa ja raitiovaunussa, nukkunutpa jopa riippumatossa.

Sopivan – lue valvomattoman – hetken tullen se on syönyt mm. kolmasosan synttärikakusta, mahtavan lautasellisen lettuja, ja pentuna vasemmanpuoleisen kengän lähes jokaisesta silloisesta äitini kenkäparista. Se tuntui olevan aina valmis retkiin, leikkeihin ja muihin seikkailuihin, joita olimme keksineet. Kuitenkin tarpeen tullen se osasi olla hyvin lempeä ja rauhallinen, tulla aivan viereen ja istua siinä hiljaa, kuin lohduttaen ja rauhoittaen. Se tuntui ymmärtävän paljon enemmän kuin pienen koiran olisi edes tarvinnut maailmasta ja elämästä ymmärtää. Se oli maailman paras kuuntelija, jolta salaisuudet eivät päässeet eteenpäin.

Lähes kaikki tapahtumat, joita muistan lapsuudesta, ovat sellaisia, joissa Roosa on ollut mukana. Koiran hauskat sattumukset ja edesottamukset värittävät omia lapsuus- ja nuoruusmuistojani.

Kuten Marleyn kohdalla, kaikki hyvä loppuu aikanaan. Niin myös Roosasta on aika jättänyt jo vuosia sitten, kuten hulvattomasta Marleystakin.

Kaikki kunnia ihmisen parhaille ystäville, hienoille koirille, joita meillä on ollut ja tulee olemaan kunnia ja etuoikeus tuntea ja rakastaa.

-Vesta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s