Karjalanpaisti


Karjalanpaisti

Perinteiseen tapaan. Tämä ruokalaji valmistuu uskomattoman helposti ja nopeasti. Kelpaa hyvin suurella todennäköisyydellä lapsesta vaariin.

Ainekset:

n. 4 dl vettä
800 g naudan- ja porsaanlapaa (nauta voi olla myös paistia)
2 sipulia
2 porkkanaa
8 maustepippuria
1 laakerinlehti
4 timjaminoksaa (jos ei tuoretta, myös kuivattu, silputtu timjami käy, mutta laita sitä tällöin vähemmän)
2-3 tl merisuolaa (tavallinenkin suola käy)

Valmistus:

Leikkaa lihat poikkisyin (kohtisuoraan lihan syitä vastaan leikkaaminen on valmiin lihan mureuden kannalta erittäin tärkeää!) reilun kokoisiksi kuutioiksi.

Huuhtele, kuori ja leikkaa kasvikset melko suuriksi lohkoiksi.

Kaada vesi uunipadan pohjalle ja lado pohjalle naudanlihapaloja, kunnes pohja on peitossa. Niiden päälle kerros kasviksia ja osa mausteista. Näiden päälle lado edelleen naudanlihapaloja, ja jos laitoit jo ne kaikki, niin porsaanlihat ja päälle kerros kasviksia ja osa mausteista. Jatka näin liha- ja kasviskerrosten latomista vuorotellen, kunnes kaikki lihat, kasvikset ja mausteet ovat padassa. Paras tulos tulee, kun ladot päällimmäiseksi kerrokseksi porsaanlihapaloja. Vettä tulee tässä vaiheessa olla sen verran, että lihat melkein peittyvät. Lisää tarvittaessa 0,5-1 dl vettä.

Peitä pata kannella ja paista uunissa yhteensä 3 tuntia seuraavasti:
250 c: 30 minuuttia
175 c: seuraavat 1,5-2 tuntia
100 c: seuraavat 30-60 minuuttia

Paiston aikana voit kurkata pataan – esim. uunin lämmön alentamisen yhteydessä – ja tarkastaa tarvitseeko vettä lisätä (itse olen havainnut että oman padan kansi on sen verran tiivis ettei ole tarvinnut). Jos havaitset että vettä on liikaa, voit poistaa kannen viimeisen 30-60 minuutin paiston ajaksi. Vahdi kuitenkin ettei vettä haihdu liikaa tai ettei päälikerros pääse käristymään.

Karjalanpaistisi on samantien valmis tarjottavaksi!

Lisävinkkejä:

* Vastaavaan tapaan voi tehdä myös kanapataa – jolloin kana kannattaa ruskistaa pinnalta (paistinpannussa öljyssä) ennen pataan laittoa – käyttämällä kanan rinta- tai reisi paloja, koipia, siipiä, ym. Kanapadan mausteiksi sopivat suolan lisäksi mm. sipuli, valkosipuli, tomaatti, porkkana, paprika (lisää paprika vasta kypsymisen loppupuolella), rakuuna, mustapippuri, viher- ja rosépippuri. Curry-kanapadan saat käyttämällä erilaisia currymausteita, kurkumaa, sahramia, mustapippuria…
* Karjalanpaistin lisukkeena tarjotaan perinteen mukaan kunnon perunamuusia, mauste-, suola- tai etikkakurkkuja ja makeahkoa puolukkahilloa.
* Jos haluat tehdä karjalanpaistin oikein perinteiseen tapaan, lisää padan keskelle pala ydinluuta hautumaan ennen uuniin laittoa, se tekee padasta erityisen herkullista!
* Osan lihasta voi korvata lampaanlavalla; sijoita lampaanpalat silloin padassa pohjimmaisiksi. Tämä vaihtoehto on hyvä esimerkiksi joulun aikaan, sillä moni tekee karjalanpaistia osana jouluruokia kinkun ja laatikoiden ohelle, voisinpa hyvinkin itse kokeilla tätä myös joku vuosi sillä sen verran helppotöinen ruoka tämä on. Ja joulun välipäivinä jouluruokaan kyllästyneet saavat karjalanpaistista oivan jouluisen vaihtoehdon.
* Naudanpaisti tekee karjalanpaistista juhlavampaa; kaiken lihan ei silti suinkaan tule olla paistia, vaan on hyvä että pääosa lihasta on lapaosaa.
* Suurimmissa elintarvikeliikkeissä myydään myös valmiiksi paloiksi pilkottuja, suolattuja, karjalanpaistiin sopivia naudan- ja porsaanlapapaloja yhteispakkauksessa, itse olen hyödyntänyt tällaista koska se nopeuttaa mukavasti ruoanvalmistusprosessia, ja pataruoan valmistus käy melkein hävettävänkin helposti, ainakin verraten siihen, minkälaista herkkua niin vähällä vaivalla syntyy.
* Joissakin versioissa karjalanpaistiin lisätään munuaista, itse en ole tätä koskaan kokeillut, mutta munuainen valmistetaan kuten muutkin lihat, pilkotaan hieman lihapaloja pienemmiksi kuutioiksi ja lisätään pataan osana muita lihakerroksia (ei kuitenkaan päälikerrokseen).
* Jotkut lisäävät karjalanpaistipataan vieläpä hieman luumua tai omenaa, tai kumpaakin.
* Jotkut paistavat karjalanpaistinsa hieman alhaisemmassa lämpötilassa: 175-200 c 2-3 tuntia, alentaen lämpötilaa hieman kypsyttämisen loppuvaiheessa.
* Edellistä vieläkin alhaisempi paistolämpötila on mahdollinen: 160 c 3 tuntia, ja lämpöä voi tällöin alentaa paiston loppupuolella 100 c asteeseen. Itse pidän korkeammasta paistolämpötilasta, sillä vaikka syön pihvini mediumina, saa liha oman makuni mukaan olla karjalanpaistissa suussasulavan mureaa.😛
* Possupaistin voi hyvin tehdä samalla ohjeella, ja käyttää lihaksi porsaanlapaa tai -paistia. Suosittelen lisäämään padan kasvisten määrää. Etenkin tähän luumut ja omenat käyvät hyvin, vaikka en itse niitä karjalanpaistiin laitakaan.

Yksi kommentti artikkeliin ”Karjalanpaisti

  1. Paluuviite: Retrospectum « Domestic₪Goddezz

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s