Vanhat arkistoon


Vanhat kuukauden mottoihin liittyvät jutut talteen…

Maaliskuu 

”Mitä kuuluu joka naisen
työkalupakkiin beautybagin lisäksi?
No, tietysti terävät hoksottimet,upea
body ja mainio luonne. Ne ovat yhtä
loistava juttu kuin maustehyllyn
pippuri, suola ja sokeri. Ilman
niitä ei löydy tulta eikä tappuraa,
makeasta mahan täydeltä nyt
puhumattakaan.”

 

Huhtikuu

”Pretty is as pretty does!
Kauneus yksin
ei ole kauneutta;
vasta kauniit eleet
tekevät ladyn!”

 

 

Touko-kesä-heinä-elokuu

 ”Seize the Day!”

Tartu hetkeen, laita sutinaa tötteröön ja laita töpinäksi! Asian voi ilmaista monin tavoin mutta sama tarkoitus on jokaisella lauseella. Oli kyse sitten

1) kunnon kohottamisesta

2) kevätsiivouksesta

3) pihan laittamisesta

4) kesälomareissun suunnitteluprojektista

5) matkalaukun pakkaamisesta

6) kesälomasta ilon irti ottamisesta

7) ihanan rentouttavasta lököilystä

8) tai jostain muusta keväisestä/kesäisestä projektista tai hullutuksesta,

älä jää laakereillesi lepäämään vaan toteuta homma ja nauti kesästä!

Kevät on hyvää aikaa kaikenlaisille projekteille. Kesää odotellessa on kiva puuhata ja ahkeroida!

Kesä taas on hyvää aikaa kaikelle sille, mitä et ole muulloin ehtinyt tehdä. Tähän sisältyy myös rauhallinen loikoilu ja lämpimistä ilmoista – niin helteestä kuin kesäsateistakin nautiskelu.

Kesällä on valoisaa aikaisesta aamusta alkaen. Aurinko nousee varhain ja se saa mielen virkeäksi! Kannattaa nousta varhain, niin koko päivä lähtee liikkeelle energisesti. Jos vielä kuntoilee aamupuhteeksi, korkea energiataso tuntuu säilyvän ylhäällä koko päivän ajan! Illalla on mukava olo kun tietää saaneensa paljon aikaiseksi!

Itselläni suurimpana projektina on laajennettu kevätsiivous, joka on parhaillaan menossa. Olen tyhjentänyt laatikoita ja kaappeja ja kerännyt kaiken turhan romun pois heitettäväksi ja kierrätykseen.

Projekti lähti liikkeelle siitä, että totesin eräs päivä keittiössä istuksiessani, että meillä on kamalasti tavaraa. Suorastaan kammottavan, ylitsepursuavan hirmuisesti kaikenlaista krääsää, josta on jo korkea aika hankkiutua eroon!

Nyt eletään aikoja, jolloin ihmisiä neuvotaan säästämään ja elämään maltillisesti. Siksi epäilenkin että tämä on erinomaista aikaa kaappien ja varastojen tuulettamiselle. Vanhasta, turhaan nurkissa lojuvasta tavarasta on suorastaan keventävää päästä eroon! Aivan kuin pääsisi eroon vanhoista stressinpoikasten aiheista ja pääsisi aloittamaan kesän ikään kuin puhtaalta pöydältä! Mikäs sen parempi tapa aloittaa tuleva loma?

Olen sitä mieltä että tavara, jota ei itse tarvitse on järkevämpää laittaa kiertoon. Jonkun muun kodissa se saa uuden elämän, eikä toimi vain tilan viejänä. Kamalaa tavaramäärää on turha kerätä ympärilleen. Se tekee vain hermostuneeksi, mitään ei löydy mistään ja keskeneräisten asioiden määrä tuntuu jotenkin todellista suuremmalta.

Olen vakuuttunut että ihminen on onnellisimmillaan silloin kun hän omistaa sen mitä tarvitsee, eikä juuri rahtuakaan sen päälle! Kaikesta lopusta tulee vain suunnatonta huolta. Tai no, tietysti vakavaraisuus on rauhallisuutta tuova asia. Ja niinhän se sanontakin kuuluu että parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla! Kultainen keskitie on luultavasti kuitenkin se paras ratkaisu myös tähän kysymykseen.

Kevätsiivouksen – vai pitäisikö sanoa kevättyhjennyksen – lisäksi pihanlaitto ja kunnonkohotus ovat itselläni meneillään olevia projekteja. Ne edistyvät mukavasti, tosin melkoisen leppoista vauhtia jos vertaa komeroiden tyhjennysurakkaan. Tarkoitus onkin saada ylimääräinen roina kärrättyä ulos talosta viimeistään ensi viikon aikana. Sen jälkeen kevätsiivouksen voi suorittaa aivan uudella tasolla!

Ja kun lomaprojekti siltä päivältä on pulkassa, on aika suunnata uimarannalle tai vaikka grillin ääreen nauttimaan auvoisesta iltapäivän auringosta. Muista silti aurinkovoiteet ja UV-suojan sisältävät aurinkolasit.

* Lisätietona mainittakoon että UV-säteilyä on kahdenlaista: UV1 ja UV2, joista toinen polttaa ihon ja toinen aiheuttaa muutoksia ihon pintakerroksissa, siltikin ihon palaminen on hyvä merkki siitä että myös toisen tyypin säteilyä on tullut suurella todennäköisyydellä saatua liiallinen määrä.

Pikkuihmisille suositeltava UV-suoja ovat kesähattu (lierillinen suojaa myös silmiä) ja lapsille tarkoitettu korkeakertoiminen aurinkorasva, jota suositellaan levitettävän lapselle kerralla vain n. 1 ruokalusikallisen verran. Viileämmällä säällä ohutkankaiset, vaaleat vaatteet antavat hyvän suojan lapsen herkälle iholle. Hellesäällä annan oman pikkuiseni juoksennella vapaasti pelkässä vaipassa (ja hatussa) ja jos oikein hiki tulee, peräti ilman vaippaa! 🙂

Intoa kaikille muillekin siivoajille, kuntoilijoille ja puutarhan hoitajille!

Sillä mikäänhän ei ole tärkeämpää kuin puutarhanhoito! Tai purjehdus! Tai vaikka komeroiden tuuletus!

Syys-loka-marraskuu

 ”All who have accomplished
great things
have had a great aim.”

Syksy, uudet haasteet ja uudet kujeet. 😉

Kaikki uusi tuntuu alkavan syksyllä. Koulut, uusi lukuvuosi, uudet harrastukset. Töissäkin kaikenlaisia uusia hankkeita ja projekteja.

Syksyllä luonto näyttää voimansa. Tuulee. Sataa. Ja salamoi. Luonto puhisee niin kuin ei koskaan ennen. Sitä miettii oliko viime syksynä näin upeita ukkosia. Ehkä muisti vain tekee tepposet. Ruska tekee maisemasta kauniin. Sitten tulevat kauniisti hämärtyvät illat.

Aamuisin nurmikko on hienon, valkoisen hallan peitossa. Vesi muuttuu loskaksi. Sää kylmenee. Huurteinen ilma tekee ikkunoihin jääkukkasia. Ensimmäiset lunta muistuttavat hiutaleet leijailevat ilmassa.

Yhäti pimenevät illat. Tähdet näkyvät kirkkaampina tummaa iltataivasta vasten. Hengitys höyryää hauskasti viileässä ilmassa. Pakkanen naksuttelee jäätyneitä puun oksia. Ehkä huomenna tulee jo lunta.

Joulun odotus alkaa hiipiä mieleen. Lämpimät ajatukset täyttävät mielen. Kaikenlaiset perinteet ja puuhailu sulostuttavat arkea. Mukavaa kiirettä.

Kuka voisikaan olla pitämättä syksystä? Syksy on kaunis, voimakas ja tunnelmallinen. Sen mieli on täynnä salaperäisyyttä ja vaarallista impulsiivisuutta, kun se hallitsee karskin kauniilla voimallaan luontoa ja säätä. Syksyllä luonto tuntuu olevan lähempänä meitä kuin koskaan muulloin, elämä hengittää kasvoille ja maailma näyttää teräväpiirteisemmältä kuin aikoihin.

Syksy saa minut runolliseksi.

Joulukuu

kuva

Joulukuun motto:

 

”Kuta pienempi on itse,
sitä isompi joulu tulee.”
(Tove Jansson)

 

Taas on koittanut se aika, jolloin jännittävä joulun odotus alkaa… Mitä lähemmäksi jouluaatto lähenee, sitä lämpimämmäksi ja rauhallisemmaksi käy itse kunkin mieli. Tai ainakin näin se voisi ideaalimaailmassa mennä. Jos todellisuus on toinen, kannattaa ainakin yrittää pyrkiä kohti ”parempaa joulua”. 😉 Sillä perinteinen joulu koostuu pienistä, hyvistä asioista, pitkistä, huolella vaalituista perinteistä ja lämpimistä, hyväntahtoisista ajatuksista.

Kaupallinen joulu tuntuu vuosi vuodelta vievän yhä enemmän tilaa tavallisen ihmisen arjessa. Unohdetaan keskittyä siihen tärkeimpään: yhdessä tekemiseen, olemiseen ja rauhoittumiseen kaiken kiireen keskellä. Suuret odotukset lahjojen, tapahtumien ja järjestelyiden suhteen voisi unohtaa, ja keskittyä siihen, että luodaan kaikille mukava ja lämmin joulu, jossa on paljon tilaa yhteiselle ajalle. Tässä suorituskeskeisessä yhteiskunnassa joulu on hyvä levähdystauko, jolloin yltiöpäisen suorittamisen ja suurten tavoitteiden saavuttelun sijaan voisi hetkeksi pysähtyä kuuntelemaan ja katsomaan, kuinka kaunis ympäröivä maailma todellisuudessa onkaan! Ei tarvita suuri asioita, jotta pienet, tärkeät asiat tulisivat näkyviin. Kenties päinvastoin.

Joulun alusaikaan kuuluu olennaisin osin mielestäni kuitenkin jouluaskareiden aiheuttama hienoinen kiire, niin kauan kuin se ei aiheuta huolta, mielipahaa tai stressiä. On mukava puuhailla jouluvalmisteluita yhdessä koko perheen voimin. Kun kaikki osallistuvat talkoisiin, ei kenenkään osuus kasva liian rasittavaksi. Samalla tulee vietettyä yhteistä aikaa.

Tosin tämäkin voi aiheuttaa stressinpoikasta. Joulutouhujen pyörteissä on hyvä muistaa, että jokainen kokee joulun ja sen odotukseen liittyvät askareet omalla tavallaan. Se mikä toiselle on mukavaa puuhastelua, saattaa toisesta tuntua äärimmäisen pitkältä tehtäväluettelolta. Jokainen kantakoon kortensa kekoon oman kykynsä ja halunsa mukaan. Joulun odotuksestakin voi tehdä mukavaa aikaa.

”Joulumaa on muutakin
kuin tunturit ja lunta.
Joulumaa on ihmismielen
rauhan valtakunta.
Eikä matka sinne silloin
kovin kauan kestä,
joulumaa kun jokaiselta
löytyy sydämestä.”
(Joulumaa, Junnu Vainion sanoitus)

Erilaisten jouluperinteiden yhteensovittaminen on oma luku sinänsä. Jos omat odotukset on saanut sovitettua kohdalleen oman jaksamisen kanssa, voivat toisten ihmisten odotukset luoda paineita. Olen havainnut että kompromissien tekeminen tässä on kannattavaa, kaikki saavat enemmän.

Lahjoja on mukava antaa ja saada. Läheisten muistaminen on osa vanhoja jouluperinteitä. Suuren tavarapaljouden sijaan voisi jouluna keskittyä muistamaan läheisiä jollakin tietyllä, tarkkaan suunnitellulla, hyvää mieltä tuovalla lahjala. Olkoonkin että se voi olla tavaraa. Pääasia ettei sitä tule liian kanssa. Varsinkin lapset voivat hämmentyä suuren tavarapaljouden keskellä. Ilo uuden lelun saamisesta voi himmentyä, kun ei enää tiedäkään, mihin leluun keskittyisi, tai mitä kaikella tavaralla oikeastaan kuuluisi tehdä. Yhdessä olo, yhteinen jouluateria, joululaulujen laulaminen ja muut jouluperinteet ovat kuitenkin joulussa se kaikkein tärkein asia. Tai mitä sitten kuuluukin itse kunkin jouluun.

”Tervehtii jo meitä
joulu ihanin.
Tuli kylmän teitä,
armas kuitenkin.”
(
Topelius)

Mukavaa joulun odotusta kaikille kiireisille kodin hengettärille, apukokeille, siivousintoilijoille, pikkutontuille ja muille joulumielen tuojille,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s