Tarkoin suunnitelmin tavoitteeseen!


Mikä tavoitteesi sitten onkaan, pilko se osiin tai välietappeihin. Kirjaa ylös tavoitteesi, ja edistymisesi! Luo etukäteissuunnitelma ja aikatauluta se! Pysy suunnitelmassa. Muuta ei tarvita!

Hyvä suunnittelu varmistaa tavoitteeseen pääsyn

”Mikään ei ole niin hauskaa kuin suunnittelu!” Ainakin minusta tämä pätee lähes aina. Suunnittelu on valtavan mukavaa!

Mutta suunnitelma ilman toteutusta on kuin päiväuni. Toteutus ilman sen kummempia etukäteissuunnitteluita taas kuin painajainen! Näin sanoo vanha sananlasku ja tämä pitää usein hyvin paikkansa.

Kerron seuraavassa, minkälainen suunnittelu saa omat tavoiteprojektini onnistumaan.

Suunniteluvaihe

Suunnittelussa voi lähteä liikkeelle kirjaamalla tavoitteensa. Mitä minä haluan saavuttaa? Sitten miettimällä onko mahdollista listata välitavoitteita, joita kutsun tässä välietapeiksi. Miten tavoitteeseen päästään? Mitä välietappeja on suoritettava? Mitä tehtäviä on tehtävä? Käytä välietappien ja niihin sisältyvien tehtävien määrittelyssä tarvittaessa apuna vaikkapa mindmapia eli käsitekarttaa. Mind mapista lisätietoa: http://fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4sitekartta.

Sen jälkeen pääseekin jo aikataulun kimppuun. Minkä aikarajan asetan päätavoitteen saavuttamiselle? Milloin välietapit luulisi olevan mahdollista saavuttaa? Entä tehtävät? Näin syntyy päivämääriä, kellonaikoja ja muuta aikadataa, jolla olet mittaamassa tavoitteeseesi pyrkimistä.

Ole maltillinen aikataulun määrittelemisessä. Jätä mieluummin hieman reilummin pelivaraa, näin vältyt turhilta pettymyksiltä (ja turhalta stressiltä). Pettymykset syövät vain motivaatiota.

Takaiskuja ja odottamattomia lisämutkia tulee usein eteen väistämättäkin, hyvästä suunnitelmasta huolimatta. Jos aikataulussasi on hieman ylimääräistä pelivaraa, sinun ei tarvitse turhaan huolehtia, vaan voit pysyä suunnitelmassasi.

Kun aikataulu on määritelty, ota kukin välietappi erikseen käsittelyyn. Kirjaa keinot, joilla välietappiin päästään. Listaa tehtävät siinä järjestyksessä, jossa ne tulee suorittaa jotta välietapin tavoite täyttyy. Voit tarvittaessa aikatauluttaa tehtävätkin.

Kun olet käsitellyt yhden välietapin, hyppää seuraavan kimppuun, kunnes olet käynyt läpi kaikki välietapit. Nyt sinulla on kirkkaana mielessäsi kartta siitä, mitä sinun on tehtävä. Tavoitteeseen pääsy tuntuu jo nyt helpommalta, kun tietää tarkalleen mitä on tehtävä, ja milloin ja miten mikäkin on tehtävä.

Tee lukujärjestys

Edellisestä kannattaa piirtää lukujärjestyksen tyyppinen kaavio, josta välitavoitteet ja tehtävät käyvät selkeästi ilmi. Kun ne ovat tarvittaessa helposti nähtävillä, tavoitteet pysyvät kirkkaina mielessä! Älä anna itsellesi lupaa heittäytyä laiskaksi, olet ansainnut enemmän! =)

Toteutusvaihe

Seuraavaksi on kyse vain itsekurista. Noudata suunnitelmaasi. Keskity vain yhteen välietappiin tai tehtävään kerrallaan, kunnes olet suorittanut sen. Älä turhaan murehdi muusta.

Älä lipsu. Älä epäröi. Älä ryhdy epäuskoiseksi. Sen sijaan: ole tarmokas, ole määrätietoinen, usko itseesi! Siinä kaikki, muuta ei tarvita!

Paitsi se mukavin homma: jokaisen onnistuneesti suoritetun tehtävän ja välietapin suoritetuksi kuittaaminen. Ja itsensä onnitteleminen siitä, että taas on yksi tehtävä tai välietappi vähemmän ylitettävänä!

Jos epäonnistut, älä lannistu. Päivitä tavoitekaavio tarvittaessa välitavoitteiden, tehtävien tai aikataulun osalta uuden suunnitelman mukaiseksi. Jatka siitä mihin jäit.

Jos jokin tehtävä tai välietappi jää suorittamatta, suorita se jälkikäteen, merkitse suoritetuksi ja palaa alkuperäisen suunnitelman aikatauluun. Jos tämä ei ole mahdollista, päivitä suunnitelmasi aikataulua.

Älä anna itsellesi lupaa pinnata tehtävien suorittamisesta. Mitään hyviä tekosyitä ei ole olemassa! Sitä paitsi laiskottelusta seuraava morkkis on luultavasti tuhat kertaa kamalampaa ja pitkäkestoisempaa, kuin itse tehtävän tai välietapin suorittaminen. Varsinkin jos tavoite laiskottelemisen vuoksi lipsuu kauemmas. Tätä kannattaa pohtia etukäteen, niin pysyy motivoituneena, ja suunnitelmassa!

Tiivistettynä:

1. Kirjaa päätavoite

2. Listaa välitavoitteet siinä järjestyksessä kuin ne on suoritettava

3. Aikatauluta suunnitelma

4. Kirjaa välitavoitteiden sisältämät tehtävät siinä järjestyksessä kuin ne on suoritettava ja aikatauluta ne tarvittaessa

5. Tee tarvittavat tarkennukset siitä, miten kukin tehtävä suoritetaan

6. Piirrä halutessasi lukujärjestyksen tyyppinen kaavio koko ”projektistasi” ja sijoita se paikkaan, jossa se on helposti nähtävillä tai saatavilla

7. Noudata suunnitelmaasi. Keskity vain yhteen välitavoitteeseen tai tehtävään kerrallaan, niin koko urakan kuorma ei paina niskassasi.

8. Kun saat tehtävän tai välitavoitteen suoritettua, merkitse se heti suoritetuksi. Muista onnitella itseäsi. Siten huomaat edistyväsi, ja se jos mikä on hyvä kannustin.

9. Jos epäonnistut, päivitä tavoitekaavio uuden suunnitelman mukaiseksi ja jatka siitä mihin jäit.

10. Käytä tarvittaessa ”papukaijamerkkejä”, toisin sanoen palkitse itsesi jokaisen saavutetun välitavoitteen osalta jollakin projektiisi liittymättömällä mukavalla asialla (mielellään sellaisella, joka ei huononna projektissa saavutettuja tuloksia tai vie projektin päätavoitetta etäämmäs ja saavuttamattomiin).

Muista hauskuus!

Monilla, myös itselläni toisinaan, jäävät omat tavoiteprojektit kesken, sillä niitä ei ole aivan ”pakko” suorittaa. Osa projekteista kaatuu juuri siihen, ettei kunnollisia välitavoitteita ole määritelty. Alkuinnostus hiipuu, motivaatio laantuu, projektista tulee suorittamista. Ei ole enää hauskaa.

Hauskuuden saa tuotua takaisin määrittelemällä itselleen palkintoja matkan varrelle. Jotakin kivaa, jonka saa kun välitavoite on saavutettu. Joskus pelkkä lopputavoitteet ajattelu tai jo näkyvissä olevat, saavutetut tulokset eivät riitä kannustimeksi. Silloin on hyvä turvautua itselle sopiviin lisäkannustimiin. Mitä ne sitten ovatkin. Keksi itse. 🙂

Tämä systeemi toimii pääpiirteissään kaikkeen, siivousrutiineista kunnon kohotukseen. Jos kyseessä on vaikkapa arkinen päivärutiini, jonka kanssa kamppailet lastesi kanssa, tai viikosta toiseen saman tavoitekasan saavuttaminen, tuloksia ei välttämättä tarvitse kirjata ylös. Kunhan muistaa olla ylpeä itsestään.

Liikaan kaavamaisuuteen ei sentään kannata ryhtyä. Elämän tulee olla hauskaa! =)

Lasten kasvatus on jotain aivan muuta

Lasten kasvatukseen edellinen tavoitemalli ei sitä vastoin sovi mitenkään päin. Lastenhoidossa ei päivän päätteeksi tule kukaan yleensä kehumaan, kuinka loistavaa työtä olet päivän aikana tehnyt. Se ei välttämättä edes näy missään. Ei muulla tavoin kuin esimerkiksi tyytyväisinä lapsina, siistinä kotina ja iloisena mielenä. Ja seuraavana päivänä on kaikki sama uudestaan edessä.

Joskus tulee hassu tunne siitä, ettei oikeastaan saa mitään järkevää aikaiseksi. Mutta turhautuminen on turhaa. Lapsista näkee miten sinä päivänä on itse onnistunut. Tyytyväinen lapsi, tyytyväinen vanhempi.

Lasten kasvatus poikkeaa siten ”projektina” melkoisesti kaikista muista tavoiteurakoista. Sitä ei voi yhtä suoraan mitata. Jotkut tulokset näkee vasta huomattavasti myöhemmin, jotkut jopa vasta kun lapsi on aikuinen. Mutta eihän lapsi sinällään olekaan mikään projektin kohde. Tärkeintä on että hänen kanssaan on. Hellittelee, välittää ja täyttää hänen tarpeensa. Lastenkasvatuksen kulmakiviä ovat mielestäni huolenpito, rajat ja rakkaus. Ja se että antaa lasten kasvaa: tutkia maailmaa, keksiä ja löytää uusia asioita, hassutella, oppia uutta.

Mukavaa päivää kaikille, niin kasvattajille, kuin tavoiteprojektien kanssa painiskeleville,

Vesta

P.S. Jos on kyse luku-urakasta esim. opiskeluissa, edellisen apuna kannattaa lukemisen aikana käyttää niinkin yksinkertaista apuvälinettä kuin purukumia. Purkan syönnin on todettu tehostavan aivotoimintaa. Liika ei tässäkään tosin ole hyväksi. 😉

Jätä kommentti