Shaken, not stirred – Savolaiset ravistetut perunat


Nämä savolaiset potut ovat aivan loistavia. Myös lapsista. Alkujaan tämä herkullinen keksintö on kotoisin Pohjois-Savosta. Perimätiedon mukaan alkujaan Lapinlahdelta, Juhani Ahon entisestä kodista – jossa tätä ruokalajia tarjotaan edelleen – tai ainakin jostain niiltä seuduin. Siis shaken, not stirred, kuten James Bond sanoisi. Nyt vain on kyse perunoista. 

Sopivaksi katsomasi määrä perunoita
Vettä
Suolaa
Muutama reilu nokare voita tai margariinia
Tilliä
(Tilkka kermaa tai maitoa)

Pese ja kuori perunat.
Keitä perunat suolavedessä melko pehmeiksi.
Kaada vesi pois.
Lisää voi (ja kerma- tai maitotilkkanen ja tilli).
Laita kattilaan kansi päälle ja ravista muutama kerta voimakkaasti.
Tarkista tilanne (eli ovatko perunat rikkoutuneet, huom. niiden ei pidä olla muusia).
Ravista kattilaa tarvittaessa uudelleen.
Jos välttämättä haluat, voit varovasti sekoittaa rikkoutuneita perunoita, niin että tilli ja voi leviävät joka puolelle.
Tarjoa välittömästi kaikille nälkäisille herkkusuille.

* Tillin voi jättää pois tai korvata esim. persiljalla.
* Valkopippuri sopii loistavasti mausteeksi, ja sen kanssa esim. ruohosipulisilppu ja persilja.
* Perunamuusin loihtiminen tästä on lastenleikkiä: lisää vähän suurempi tilkka maitoa ja halutessasi myös kananmuna, muussaa ja sekoita koko satsi varovasti haarukalla tai perunasurvimella, kotitekoisen perunamuusin ”kuuluu” jäädä vähän rosoiseksi, joten älä vatkaa siitä velliä.😉

Tämän perunapostausmaratonin lopuksi voisin laittaa linkin hauskaan lasten elokuvaan, ”Heinähattu ja Vilttitossu”. http://fi.wikipedia.org/wiki/Hein%C3%A4hattu_ja_Vilttitossu_%28elokuva%29 He ovat kaksi aivan tavallista pientä tyttöä, jotka asuvat isänsä ja äitinsä kanssa vanhassa, keltaisessa puutalossa, jossa syödään ainostaan perunaa. Perheen isä on intohimoinen perunatutkija, joka vannoo pottujen nimeen: ”Tässä talossa ei spaghettia syödä!” Kunnes syödään.😉 Mutta on se peruna vaan aika hyvä ruoka.

TAIKAPULLIA JA ”TAIKINATERAPIAA”… Meillä muuten kokeiltiin elokuvassa esiteltyä taikinaterapiaa! Tosin hitusen pienemmässä muodossa… Tehtiin punaisia ja vihreitä – ja punavihreitä – taikapullia. Siis lasten itse muotoilemia torneja, eläimiä, ynnä muita vimpaimia. Pastavärit, elintarvikevärit tai vastaavat ovat pullataikinan värjäämisessä oiva apu. Värejä taitaa olla vaikka kuinka monia, mutta meiltä löytyi kaapista punaista ja vihreää, joita on käytetty joulupiparkakkujen sokerikuorrutuskoristuksiin. Nyt ei ollut tarvetta koristella pullia kananmunalla voitelua kummemmin, sen verran hienoja niistä tuli, mutta toisinaan olen ripotellut pullien päälle kakun koristeluun tai jäätelön päälle tarkoitettuja, monivärisiä karkki- ja sokerirakeita.

-Vesta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s