Loistavat Ardennien perunat


Juusto ja perunat passaavat hyvin yhteen, sen todistaa tämä talonpoikaisruokakin. Resepti on alkujaan peräisin Belgian ja Luxenburgin välisiltä vuoristoylängöiltä. Alkuperäinen ohje on julkaistu Valittujen palojen kirjasarjassa ”Makujen maailma: Perunaherkut”. Meiltä kirjahyllystä löytyy vuoden 1997 painos, mutta alkuperäinen julkaisu on jo vuodelta 1986. Itse tuppaan jättämään kanan/kinkun pois perunoista, mutta sen voi myös hyvin lisätä muussatun perunan sisuksen joukkoon jauhettuna tai pieneksi silputtuna.

4 hengelle

8 isohkoa perunaa
3 kananmunankeltuaista
2 rkl voita
1,75 dl oltermannia, muuta kermajuustoa tai muuta mietoa juustoa
0,25 dl voimakkaan makuista Vuohenjuustoa (esim. Juustoportin Vuohen GR Grand Reserve tai Vuohen Gruyere, tms.)
reilu ripaus suolaa
reilu ripaus muskottipähkinää
pari ripausta mustapippuria
muutama voinokare
juustoraastetta (esim. Oltermanni, tms. pehmeä, rasvainen juusto)

Lämmitä uuni 200C. asteeseen.

Pese perunat ja pistele niihin haarukalla reikiä, aseta uuniritilän päälle. Kypsennä perunoita uunissa 1h ajan.

Sekoita sillä välin kulhossa keskenään munankeltuaiset, voi, juustoraaste, suola, muskottipähkinä ja pippuri. Jätä odottamaan.

Ota perunat uunista ja laita uuni lämpenemään 250C. asteeseen.

Leikkaa jokaisesta kansi pois. Koverra perunan sisus pois, jättäen n. 0,5 cm paksuisen reunuksen perunaan. Muussaa koverrettu sisus ja lisää se mausteseoksen joukkoon kulhoon hyvin sekoittaen. Aseta koverretut perunat leivinpaperilla päällystetylle matalalle uunipellille ja täytä ne seoksella. Lisää kunkin perunan päälle voilastu ja ripottele päälle reilusti juustoraastetta.

Paista perunoita 7-10 minuuttia uunin ylätasolla.  Jos uunissasi on grillivastukset käytä niitä, tai ylälämpöä.

Ota perunat pois uunista ja siirrä sopivaan tarjoiluastiaan.

* Ardennien perunat sopivat loistavasti lisukkeeksi vaikkapa Toscanalaisen sitruunakanan kanssa, https://domesticgoddezz.wordpress.com/2013/10/21/toscanalainen-sitruunakana/. Aterian valmistus käy kätevästi, sillä perunoiden ja kanan paistolämpötilat ovat samat ja paistoaikakin lähes yhtä pitkä.

* Jos perunoihin lisää kanan/kinkun, perunat toimivat kevyenä lämpimänä ruokana yksistäänkin. Alkuperäisessä ohjeessa perunan sisus sekoitetaan munankeltuaisen, voin, juustoraasteen sekä jauhetun kinkun ja kanan joukkoon, ja perunan sisusta kaiverrettaessa perunaan jätetään 1 cm paksuiset reunat. Perunoiden valmistuksessa käytettävää juustolaatua kuten myöskään sisukseen lisättävän kanan ja/tai kinkun määrää ei ole määritelty sen tarkemmin. Muilta osin resepti tehdään samalla tavalla kuin omani.

* Ruokalajin valmistuksesta jää yli kolme kananmunan valkuaista. Ne voi käyttää esim. marenkeihin, vatkaamalla munat kovaksi, valkeaksi vaahdoksi ja sekoittamalla joukkoon 12 rkl sokeria tai tomusokeria yksi ruokalusikallinen kerrallaan ja välissä hyvin vatkaten. Vatkaa lopuksi vielä hetken aikaa ja pursota tai nosta lusikalla matalalle, leivinpaperoidulle uunipellille haluamasi kokoisia nokareita. Voit myös tehdä marenkimassasta 1-2 levyä, jotka sopivat esim. kakkujen väliin tai päälle, jäätelön ja kermavaahdon, mansikoiden ja marjojen, tms. lisukkeeksi. Paista pikkumarenkeja uunissa n. 85C. asteessa n. 1h 30min tai hieman yli ja marenkilevyjä hieman korkeammassa lämpötilassa 2h 30min tai kauemmin. Käännä lämpö pois, avaa uunin luukku raolleen ja kuivata marenkeja vielä tunnin verran. Ota marengit pois leivinpaperilta ja siirrä tarjoiluastiaan tai kannelliseen laatikkoon, joka estää ilmankosteutta sitkeyttämästä marenkeja jos et syö niitä heti.

Yksi kommentti artikkeliin ”Loistavat Ardennien perunat

  1. Paluuviite: Toscanalainen sitruunakana | Domestic₪Goddezz

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s