Lempeä guacamole


Guacamole on meksikolainen avokadodippi. Kaupan versiot eivät missään tapauksessa vedä vertoja kotitekoiselle avokadodipille, joka on valmistettu tuoreesta avokadosta.  Ihastuin siihen jo vuosia sitten Meksikon matkalla, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi päivittää ohjetta blogiin ennen tätä.

Tärkein asia guacamolen onnistumisen kannalta on, että avokadot ovat kypsiä. Raa’asta avokadosta ei saa kovin hyvää dippiä. Jos riskinä on että ateria jää kokonaan ilman guacamolea, kannattaa mielestäni valita mieluummin se vaihtoehto, kuin tehdä dippi liian raa’asta avokadosta.

Tämä versio on ns. lempeämpi versio perinteisestä tomaattia, sipulia ja valkosipulia (ja chiliä) sisältävästä guacamolesta, joka sekin on todella hyvää.

~~~~~~~~~~~~~~~~

1 kypsä (!) avokado
1/4  sitruunan mehu (purista sitruunaa mukaan kohtuudella, lisää tarvittaessa)
2 rkl creme fraichea / kermaviiliä
ripaus mustapippuria
1/2  tl suolaa
1/2 tl sokeria

Halkaise avokado kahtia.
Poista keskellä oleva suuri siemen (alla vinkki avokadon halkaisemiseen ja siemenen poistamiseen).
Koverra lusikalla kuoren sisus astiaan.
Hienonna hienoksi massaksi tehosekoittimella.
Purista joukkoon sitruunan mehu.
Lisää creme fraiche ja mausteet.
Sekoita.
Syö heti.😛

~~~~~~~~~~~~~~~~

* Vinkki avokadon käsittelyyn: aseta pesty ja kuivattu avokado pöydälle keittiöpyyhkeen päälle. Leikkaa hedelmä pituussuunnassa veitsellä kovaan keskukseen asti, aloittaen avokadon suiposta päästä. Ota avokado toiseen käteen ja kierrä toisella kädellä sen toinen puolikas irti. Napauta terävän leikkuuveitsen terä avokadon siemenen kylkeen ja kallista veistä niin että siemen lähtee irti. Voit poistaa siemenen myös ruokalusikalla kaivertamalla. Kaiverra lusikalla sisus pois tai poista avokadon kuori, vetämällä kuori reunasta lähtien irti hedelmälihasta. Jos sisukseen jää kuoren palasia kiinni, voit leikata ne pois. Lisäohjeita kuvien kera: http://www.avocadocentral.com/how-to/how-to-cut-how-to-peel-prepare-avocados

* Jos avokado tuntuu raa’alta, kiedo se folioon ja pehmennä 90C asteisessa uunissa 10 minuuttia, ja avokado on valmis nautittavaksi.

* Hitaammin avokadoa voi kypsyttää kotona laittamalla se samaan vatiin muiden hedelmien, esim. banaanien tai omenoiden kanssa. Myös tomaatti saa avokadon hyvin kypsymään. Lisätietoja: http://www.ruokala.net/uutiset/tuliko-ostettua-raaka-avokado-ei-hataa-kokeile-tata-kypsennystemppua/1288620319782

* Jos guacamolea jää yli, kannattaa säilyttää se jääkaapissa kannellisessa tai tiiviisti tuorekelmulla peitetyssä astiassa ja puristaa päälle hieman sitruunamehua, joka hillitsee guacamole-dipin pinnan tummumista. Tummuminen ei vaikuta guacamolen käytettävyyteen tai makuun, pelkästään ulkonäköön.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s