Veikeän värikkäät pääsiäismunat!


Tein pääsiäisen kunniaksi värjättyjä kananmunia. Käytin värjäämiseen luonnonmukaisia keinoja eli värjäsin munankuoret ruoka-aineiden avulla, ruoka-aine vain munien keitinveden sekaan. Meillä näitä syötiin aamupalalla ja hyvin tekivät kauppansa!🙂 Aika veikeän näköisiä tuli!

Paasiaismunia

Ohje:

Laita kattilaan haluamasi ruoka-aine ja loraus etikkaa ja kuumenna vesi kiehuvaksi.
Laita kananmunat kattilaan.
Laske keittoaika siitä kun vesi alkaa jälleen kiehua.
Keittoajat: löysä muna 5 minuuttia, pehmeä muna 7 minuuttia, kova muna 12 minuuttia.
Poimi munat laakealle lautaselle kuivumaan, tai jos haluat intensiivisemmän värisävyn, laita munat keitinvetensä kanssa joksikin aikaa syvään astiaan likoamaan ja kuivata munat sitten lautasella.
Huuhtele kattila ja keitä toisen värisiä munia vastaavalla menetelmällä.

Värisävyt (väri riippuu ruoka-aineen määrästä ja keittoajasta):

Vahva sininen / syvänsininen / vaaleansininen: pakastemustikat
Syvän punainen / ruskeanpunainen / oranssi / keltainen: sipulin uloin, kuiva kuori
Ruskea / beessi: kahvi (helpoin tapa on keittää kahvia, kaataa valmis kahvi kattilaan ja keittää munat siinä)
Kullankeltainen / vaaleankeltainen: kurkuma, curry
Vaaleanpunainen / hento pinkki: punajuuren liemi (älä lisää joukkoon vettä, ainakaan paljon, sillä muuten värisävy on todella haalea)

 

Lisätietoa:

* Kananmunien värjäyksessä kannattaa käyttää vain syötäviä värejä, jotta munat voi syödä.

* Jos haluat koristella tyhjiä munankuoria, pistä terävällä neulalla reikä munan kumpaankin päähän ja puhalla sisus ulos (tee sisuksista vaikka marenkeja tai munakas!). Huuhtele munankuoret viileässä vedessä. Värjää yllä olevan menetelmän mukaisesti.

* Munien värjäys on arkenakin loistava tapa ”koodata” eri kypsyysasteiset munat, meillä esim. keltaiset = löysähkö muna (keitä 5 minuuttia + liotus), siniset = pehmeähkö muna (keitä 7 minuuttia + liotus), ruskeanpunaiset = kovahko muna (keitä 10 minuuttia + liotus)

* Jos haluat munankuoriin vahvan värisävyn, keitä ruoka-ainetta hetken aikaa vedessä ennen munien lisäämistä, jotta mahdollisimman paljon värisävyä liukenee veteen. Myös munien liottaminen keitinvedessään keittämisen jälkeen vahvistaa värisävyä. Tee esim. niin että poistat munien keittoajasta 1-2 minuuttia (=keitä munia lyhyemmän aikaa koska kypsyvät vielä viilentyvässä vedessä) ja laita munat ja keitinvesi toiseen astiaan jäähtymään.

* Etikka auttaa väriä tarttumaan munankuoreen, mutta ei maistu kananmunassa.

* Jos haluat varmistaa etteivät munat halkea kuumaan veteen laitettaessa, pistä terävällä neulalla pieni reikä kunkin munan tylppään päähän ennen keittämistä.

* Muita värejä: punasipulin kuoret = punainen/pinkki/liila? (ehdottomasti kokeilemisen arvoinen sillä sipulin kuoret värjäävät mainiosti), punakaali = turkoosi (värjää kuulemma loistavasti), pakastepinaatti = vihreä (en saanut väriä tarttumaan kuoreen mutta olivat munat silti veikeän näköisiä kun annoin pinaattisilpun kuivua kuoreen kiinni, ehkä värjäykseen tarvitaan enemmän pinaattia). Ajattelin kokeilla tehdä vihreää väriä sekoittamalla mustikoita ja kurkumaa/currya, tai sitten sipulin kuoria ja kurkumaa/currya, saas nähdä mitä tulee.🙂

* Raitoja muniin saa kietomalla munan ympärille villalankaa ennen keittämistä. Jostain kuulin ohjeen että pilkullisen koristelun saa kierittämällä kastellun kananmunan keittämättömissä riisinjyvissä, paketoimalla sen – mihin?? – ja keittämällä sen, mutta en tiedä tästä tarkemmin ja vielä en ole tätä  kokeillut.

* Muita tapoja keittää kananmuna:

– Munat kylmään veteen: jos et halua vahvoja värisävyjä, voit lisätä munat kylmään veteen ja keihauttaa sen, jolloin laske keittoaika siitä kun vesi alkaa kiehua; keittoajat: löysä muna 3-5 minuuttia, pehmeä muna 5-7 minuuttia, kova muna 8-10 minuuttia. Jos liotat munia keitinliemessään keittämisen jälkeen, vähennä jälleen 1-2 minuuttia munien keittoajasta. Muista tällöinkin etikka keitinveden sekaan!

– Amerikkalainen kananmunien keittotapa: laita munat kiehuvaan veteen, peitä kannella, ota kattila pois liedeltä ja anna hautua: löysä muna 10 minuuttia, pehmeä muna 15 minuuttia, kova muna 20 minuuttia. Amerikkalainen tapa soveltuu tähän tarkoitukseen mitä parhaimmin, liotetaanhan siinä kananmunia keitinliemessään useita minuutteja, ilman että sisällä oleva muna keittyy umpikypsäksi. En vielä ole testannut tätä munien värjäyksessä, joten en osaa sanoa tarttuuko väri viilenevästä vedestä yhtä hyvin munan kuoreen kuin kiehuvasta vedestä. Joka tapauksessa: muista etikka keitinveden sekaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s