Pehmeät ciapatat täysjyväspeltistä


5,5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 tl hunajaa tai sokeria
4 rkl ruokaöljyä
1 dl spelttihiutaleita (tai leseitä, kaurahiutaleita tai vehnäjauhoja)
2 dl täysjyväspelttijauhoja (tai graham-jauhoja tai vehnäjauhoja)
4 dl puolikarkeita ydinspelttijauhoja (tai vehnäjauhoja)
5 dl vehnäjauhoja

Tee taikinan juuri: sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja odota hetki kunnes seokseen muodostuu hieman kuplia, jolloin sekoita joukkoon suola, hunaja, öljy, spelttihiutaleet, täysjyväspelttijauhot ja ydinspelttijauhot. Anna tekeytyä lämpimässä, vedottomassa paikassa liinan alla 30 min.

Vaivaa huolellisesti joukkoon vehnäjauhot ja jatka hetki vaivaamista, mieluummin liikaa kuin liian vähän. Taikina saa olla hyvin löysää.

Jätä taikina kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan liinan alle 1-2 h ajaksi ja painele taikina kerran kasaan kohoamisen puolivälissä ja jatka kohottamista. Kannattaa sijoittaa liinalla peitetty kulho tiskialtaaseen, jossa on lämmintä vettä, niin taikina kohoaa paremmin.

Muotoile lempeästi jauhojen avulla kaksi pitkulaista leipää ja nosta ne varovasti leivinpaperin päälle kahdelle uunipellille. Älä vaivaa jauhoja taikinaan ja varo painelemasta taikinaa kasaan! Kohota leipiä 15 minuuttia ilman liinaa.

Laita pellit leipineen kylmään uuniin ja uuni lämpenemään 250c asteeseen. Paista 25-35 minuuttia kunnes leipä ”kumisee” pohjaan koputettaessa, jolloin se on myös sisältä kypsä. Alenna uunin lämpötilaa paiston lopussa jos leipien pinta tummuu liikaa. Voit myös vaihtaa peltien paikkaa keskenään paiston lopulla, jotta kummankin leivän pinta saa kauniin värin, mutta älä avaa uunin luukkua ennen kuin leivät ovat paistuneet vähintään 20 minuuttia, jotta ne eivät lässähdä.

Parhaita vastapaistettuina!

~~~~~~~~~~

  • Perinteisesti ciapattataikina saa kohota pitkään, kolmekin tuntia, jotta leipään tulee runsaasti makua ja kuohkeutta. Malttamattomammille riittää tuo 1-2 tunnin kohotus. Itse jätän leivän kaulitsemisen väliin. Samoin suihkepullolla veden suihkutuksen uuniin paiston aikana, sillä 250-asteiseksi kuumentuva uuni paistaa leivän pinnan tarpeeksi rapeaksi. Lisää rapeutta saa suihkuttamalla vettä tai sijoittamalla uunin pohjalle pellin jossa on vettä.

 

  • Vaihtelua ciapattoihin saa vaivaamalla taikinan joukkoon hienonnettua valkosipulia tai yrttejä, joko tuoreena tai kuivattuna. Tai voit ripotella oliivin, kirsikkatomaatin tai fetan palasia tai vaikkapa pestoa tai juustoraastetta ciapatan päälle ja pirskottamalla päälle oliiviöljyä ennen paistoa.

 

  • Voit myös jakaa taikinan kahteen leipävuokaan ja paistaa leiviksi samalla tavoin kuin ciapatat. Vuoissa paistettaessa leivän paistoaika saa olla 5-10 minuuttia pidempi.

 

  • Taikinan nostatuksen jälkeen leipiä muotoillessa, vaivaamalla taikinan joukkoon n. 0,5 dl jauhoja ja painelemalla rivakasti ilmat taikinasta pois, saa tehtyä patonkeja. Muotoile tällöin pellille pari pitkulaista leipää ja kohota hyvin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s