Skottilaiset murokeksit


Hyvin perinteiset. Herkulliset. Helppotekoiset. Näpsäkän nopeat valmistaa. 3-4 ainesosaa, riippuen siitä haluatko käyttää suolaa. 

n. 50 keksiä

2 dl sokeria
4 dl pehmeää voita
8 dl jauhoja
0,5 tl suolaa

Laita uuni lämpenemään 185 c.
Vatkaa voi ja sokeri huolellisesti vaahdoksi (n. 3 minuuttia).
Lisää joukkoon jauhot ja suola ja sekoita tasaiseksi.
Muotoile taikinasta kaksi pötköä ja leikkaa kumpikin noin 24 osaan.
Asettele pellille ja painele hieman matalammiksi, noin 0,75 -1 cm paksuisiksi, pistele haarukalla.
Paista uunin keskitasossa 8-15 minuuttia, kunnes keksien reunat ovat vaalean ruskeat.
Asettele tarjoiluvadille ja syö heti tai anna jäähtyä hetken.
Säilyvät parhaiten lasipurkissa tai tarjoiluvadilla kuvun alla.

  • Valmiit keksit voi syödä sellaisinaan tai tarjoilla esim. kermavaahdon ja tuoreiden mansikoiden tai muiden hedelmien kanssa
  • Empire-keksejä saat laittamalla kahden paistetun keksin väliin vadelmahilloa, kuorruttamalla ne sokerikuorrutteella (tomusokeri + voi/maito/vesi) ja lisäämällä päälle maraschino-kirsikan/säilykekirsikan; jotkut lisäävät keksitaikinaan vaniljasokeria, toiset maustepippuria ja kanelia
  • Voit lisätä taikinaan vaihtelua saadaksesi jotain näistä:
    – 1-2 tl kanelia
    – 0,5 tl sitruunan kuoriraastetta ja/tai 1-2 rkl kuminan siemeniä
    – 0,5 tl maustepippuria ja 1 tl kanelia
    – 1-2 tl kanelia, 0,5 tl inkivääriä, 0,5 tl maustepippuria ja 0,5 tl kardemummaa
    – 1-2 tl vaniljasokeria
    – 3 rkl mantelirouhetta
    – 2-4 dl suklaahippuja
  • Voit ripotella keksien päälle ennen paistamista jotain näistä:
    – sokeria
    – kanelia
    – kanelia ja sokeria
  • Voit valmistaa täytekeksejä ja laittaa kahden keksin väliin jotain näistä:
    – vadelmahilloa tai muuta hilloa
    – kermavaahtoa
    – kermavaahtoa ja mansikkaviipaleita tai muita hedelmäviipaleita
  • Voit kuorruttaa paistetut keksit jollain näistä:
    – sulatettu suklaa
    – sokerikuorrute (tomusokeri + voi/maito/vesi sekä halutessasi ripaus vaniljasokeria) sekä maraschino-kirsikka/säilykekirsikka
    – kermavaahto ja mansikat tai muita hedelmiä
  • Perinteisesti keksejä tarjotaan Skotlannissa jouluna ja uutena vuotena, mutta niitä syödään myös ympäri vuoden

Vinkkaa, jos tiedät muita hyviä vinkkejä näiden keksien muunteluun tai tarjoiluun!🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s