Hyvin perinteiset. Herkulliset. Helppotekoiset. Näpsäkän nopeat valmistaa. 3-4 ainesosaa, riippuen siitä haluatko käyttää suolaa.
n. 50 keksiä
2 dl sokeria
4 dl pehmeää voita
8 dl jauhoja
0,5 tl suolaa
Laita uuni lämpenemään 185 c.
Vatkaa voi ja sokeri huolellisesti vaahdoksi (n. 3 minuuttia).
Lisää joukkoon jauhot ja suola ja sekoita tasaiseksi.
Muotoile taikinasta kaksi pötköä ja leikkaa kumpikin noin 24 osaan.
Asettele pellille ja painele hieman matalammiksi, noin 0,75 -1 cm paksuisiksi, pistele haarukalla.
Paista uunin keskitasossa 8-15 minuuttia, kunnes keksien reunat ovat vaalean ruskeat.
Asettele tarjoiluvadille ja syö heti tai anna jäähtyä hetken.
Säilyvät parhaiten lasipurkissa tai tarjoiluvadilla kuvun alla.
- Valmiit keksit voi syödä sellaisinaan tai tarjoilla esim. kermavaahdon ja tuoreiden mansikoiden tai muiden hedelmien kanssa
- Empire-keksejä saat laittamalla kahden paistetun keksin väliin vadelmahilloa, kuorruttamalla ne sokerikuorrutteella (tomusokeri + voi/maito/vesi) ja lisäämällä päälle maraschino-kirsikan/säilykekirsikan; jotkut lisäävät keksitaikinaan vaniljasokeria, toiset maustepippuria ja kanelia
- Voit lisätä taikinaan vaihtelua saadaksesi jotain näistä:
– 1-2 tl kanelia
– 0,5 tl sitruunan kuoriraastetta ja/tai 1-2 rkl kuminan siemeniä
– 0,5 tl maustepippuria ja 1 tl kanelia
– 1-2 tl kanelia, 0,5 tl inkivääriä, 0,5 tl maustepippuria ja 0,5 tl kardemummaa
– 1-2 tl vaniljasokeria
– 3 rkl mantelirouhetta
– 2-4 dl suklaahippuja - Voit ripotella keksien päälle ennen paistamista jotain näistä:
– sokeria
– kanelia
– kanelia ja sokeria - Voit valmistaa täytekeksejä ja laittaa kahden keksin väliin jotain näistä:
– vadelmahilloa tai muuta hilloa
– kermavaahtoa
– kermavaahtoa ja mansikkaviipaleita tai muita hedelmäviipaleita - Voit kuorruttaa paistetut keksit jollain näistä:
– sulatettu suklaa
– sokerikuorrute (tomusokeri + voi/maito/vesi sekä halutessasi ripaus vaniljasokeria) sekä maraschino-kirsikka/säilykekirsikka
– kermavaahto ja mansikat tai muita hedelmiä - Perinteisesti keksejä tarjotaan Skotlannissa jouluna ja uutena vuotena, mutta niitä syödään myös ympäri vuoden
Vinkkaa, jos tiedät muita hyviä vinkkejä näiden keksien muunteluun tai tarjoiluun! 🙂