Sähköhammasharja-infopläjäys


Hammaslääkärit suosittelevat nykyään sähköhammasharjaa perinteisen hammasharjan sijaan. Meillä siirryttiin vihdoin kokonaan sähköhammasharjojen käyttöön, myös pienimpien osalta. Kyselin viime hammaslääkärireissulla nykysuosituksia sähköhammasharjoiksi aikuisille ja lapsille. Vertailin sähköhammasharjoja myös netissä ja linkitän tännekin tulokset. Samalla infoa hammastahnoista. 

Olin kiinnostunut – tai lähinnä kuullut pelkästään – Oral-B -sähköhammasharjoista, ja hammaslääkäri suositteli merkkiä minulle erinomaisena.

Hammaslääkärin mukaan sähköhammasharjan tehon on aikuisilla oltava vähintään 48 800 harjausliikettä minuutissa.

Kolmas juttu koski harjaspään muotoa. Hammaslääkäri oli sitä mieltä että pyöreäpäinen, pyöriväliikkeinen harjaspää on ehdottomasti parempi kuin ”vanhanaikaisen” harjan muotoinen, suorakulmiomainen ja edestakaisin liikkuva verrokki. Joten itse päädyimme pyöreään harjaosaan.

Hintaluokista:

Halvemmissa malleissa teho on riittämätön hampaiden kunnolliseen puhdistamiseen.

Hinnaltaan keskitason harjoissa teho on yleensä tuon 48 800 harjausliikettä minuutissa, eli juuri passeli.

Keskitasoa kalliimmissa malleissa teho on usein sama kuin keskitason harjoissa, 48 800 harjausliikettä/min, mutta lisähintaa tulee erilaisista lisäsäädöistä ja hilavitkuttimista, jotka eivät ole välttämättömiä ja usein eivät kovinkaan tarpeellisia. Hauskoihin tai lisäboostia harjaukseen tuoviin lisäominaisuuksiin sijoittaminen ei ole kuitenkaan vahingollista, joten hammasharjaa valitessa omat mieltymykset ja budjetti ratkaisevat, kunhan sähköhammasharja on aikuisilla riittävän tehokas.

Lasten maitohampaita ei tule harjata aikuisten sähköhammasharjalla, vaan lapsille on hankittava oma harja. Lasten harjan tehon on oltava huomattavasti pienempi (vähemmän harjausliikkeitä minuutissa).

Aikuisten sähköhammasharja:
Päädyimme itse malliin Oral-B Pro 2000 CrossAction. Sen teho on 48 800 harjausliikettä minuutissa. Kaksi puhdistustilaa: päivittäinen puhdistus ja hieronta/ikenien hoito. Harja ohjaa mielestäni tehokkaaseen ja tasapuoliseen hampaiden harjaukseen. Kahden minuutin ajastin ilmoittaa kun vaadittu harjausaika on kulunut. Harja antaa myös harjauksen aikana merkin 30 s välein, mikä on kätevää jos hampaat harjaa neljässä eri osiossa (4 x 30 s = 2 min). Paineen tunnistinvalo syttyy jos harjalla harjaa turhan voimakkaasti. Harjaan käyvät Cross Action, Floss Action, 3D White, Sensitive ja TriZone-harjaspäät, joten jokaiselle käyttäjälle löytyy sopiva ja mukana tulee eri värisiä renkuloita, joiden avulla jokainen tunnistaa oman harjaspäänsä. Käyttöaika yhdellä latauksella on 30 minuuttia, eli harjalla pesee esim. yksi henkilö 7 päivää aamuin illoin 2 minuuttia harjaten ilman välilatauksia. Meillä sähköhammasharjan varsiosaa käyttää kaksi henkilöä, joten laturi täytynee olla pidemmillä reissuilla mukana, tai pakata toalettilaukkuun perinteiset, virrattomat hammasharjat. Tosin sähköhammasharja pysyy kätevästi jatkuvasti ladattuna, sillä laturi toimii samalla harjatelineenä ja harjaa voi säilyttää siinä pesujen välillä (valmistajan mukaan harjan voi pitää jatkuvasti laturissa, eikä sitä voi yliladata).

Lasten sähköhammasharja:
Lasten harja on myös merkkiä Oral-B. Kaikki Oral-B:n mallit ovat lääkärin mukaan hyviä lapsille ja lasten sähköhammasharjan ei tarvitse olla, eikä se saa olla, yhtä tehokas kuin aikuisilla, vaan pienempitehoinen harja on riittävä. Valitsimme naperoille mallin Oral-B D12Starwars (Vitality), jonka teho on 7 600 harjausliikettä minuutissa. Harja ilmoittaa kun kahden minuutin harjausaika on kulunut (ei väliaikailmoituksia 30 s välein). Ja harja ilmoittaa jos sillä harjaa liian lujaa. Lapsille hankimme Frozen- ja Avengers-harjaspäitä, näitä taitaa löytyä vaikka mitä muitakin vaihtoehtoja. Käyttöaika ilman välilatausta on 20 minuuttia, joka riittää yhteensä 10 kertaan 2 min hammaspesuja, siis yhdellä henkilöllä viideksi päiväksi jos hampaat harjataan aamuin illoin. Meillä sähköhammasharjan varsiosaa käyttää useampi lapsi, joten laturi on oltava mukana matkoilla tai turvauduttava perinteisiin hammasharjoihin. Laturi toimii samalla harjatelineenä, jossa harjaa voi säilyttää kätevästi harjausten välissä.

Suositus on että aikuinen harjaa lapsen hampaat yhdessä lapsen kanssa, myös ala-asteikäisenä. Tarhaikäisen hampaat voi aikuinen harjata, ja isommilla lapsilla aikuinen harjaa hampaat lopuksi joka puolelta sen jälkeen kun lapsi on itse pessyt hampaansa.

Plääh, tulipa aika sepustus Oral-B:n puolesta, joten jos jollain on vertailevaa tietoa muista merkeistä tai omista tiedoistani eroavia faktoja, niin saa mielellään linkittää kommentteihin! 🙂

Hammastahnoista olen saanut hammaslääkäristä kaksi vinkkiä:

  1. Vaihtele hammastahnamerkkiä säännöllisesti, jotta suun bakteerikanta ei totu tahnaan. Osta esim. yhdellä kertaa Pepsodentia, kun se on loppu, osta tilalle Colgatea tai Sensodyneä, Oral-B:tä, Oxygenolia, Elmexiä, tms.
  2. Käytä mieluummin merkin ”perus”-hammastahnaa kuin erikoistahnoja. Jos käytät valkaisevaa hammastahnaa, älä käytä sitä säännöllisesti tai jatkuvasti.

Aikuisten ja yli 6-vuotiaiden hammastahnan fluoripitoisuuden tulee olla max. 1 450 ppm. Aikuisille suositeltava määrä hammastahnaa on 2 cm nokare joka hammaspesukerralla.

Aikuisten hammastahnaa ei saa käyttää lapsille. Lasten hammastahnan fluoripitoisuus ei saa ylittää arvoa 1 100 ppm.

Alle 3-vuotiaille lapsille sopiva tahna sisältää fluoria 1 000-1 100 ppm, ja tahnaa sipaistaan pieni määrä harjaan ja sillä harjataan lapsen hampaat kerran päivässä; toinen hammaspesu suoritetaan pelkällä vedellä.

3-5-vuotiaiden lasten hampaat harjataan kahdesti päivässä 1 000-1 100 ppm fluoria sisältävällä tahnalla, ja tahnaa käytetään lapsen pikkusormen kynnen kokoinen nokare.

6-vuotaiden ja sitä vanhempien lasten hampaat harjataan kahdesti päivässä fluoripitoisuudeltaan 1 450 ppm hammastahnalla, jota käytetään 0,5-2 cm nokare lapsen iästä riippuen.

Lasten hampaita pestessä hammastahnan nielemistä pyritään välttämään.

Hampaiden pesun jälkeen suun voi halutessaan purskuttaa vähäisellä määrällä vettä, mutta kaikkea tahnaa ei ole syytä huuhdella pois. Tarkoitus on että hampaita suojaavaa fluoridia jää suuhun hammaspesun jälkeen.

Aikuiset voivat pestä hampaat kolmekin kertaa päivässä, esim. aamuin illoin ja kerran päivän aikana.

Hampaita ei kannata pestä heti aterian jälkeen, vaan mieluummin ennen sitä, esim. aamulla ennen aamiaista ja illalla vasta juuri ennen nukkumaan menoa (pari tuntia ennen nukkumaan menoa ei muutoinkaan suositella syötävän enää ainakaan kovin tuhdisti, jotta nukahtaminen on helpompaa ja unenlaatu ei kärsi). Aterian jälkeen on suositeltavaa syödä xylitoli-purukumia, ja pienten lasten xylitolia sisältäviä imeskelytabletteja. Ne ehkäisevät happohyökkäystä! 🙂

Lisättäköön etten ole alan asiantuntija, joten askarruttavat asiat ja tarkat tiedot kannattaa kysyä omalta hammaslääkäriltä vaikka seuraavalla hammaslääkärin tarkastuskäynnillä. Lisätietoa mm. Hammaslääkäriliiton sivuilla.

Seuraavassa linkki Hammaslääkäriliiton sivuille fluorin käytöstä:

http://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/yleistietoa-suunterveydesta/hampaiden-ja-suun-puhdistus/fluori

-Vesta

 

Jätä kommentti