Taivaallisen hyvä italialainen pizza!


Maailman paras pizzaohje. 😉 Pohja on Tessa Kirosin ”Falling cloudberries”-kirjasta ja pomodorokastike (=tomaattia) Lucinda Edmondsin ”Lucinda’s Rustic Italian Kitchen”-kirjasta. Sen jälkeen on lähes sama, mitä täytettä pizzaan laittaa, kunhan siitä löytyy (kohtuullisesti) mozzarellaa. Aina meinaa kieli mennä mukana. 😛

Olen tästä kirjoitellut, mutta vihdoin on aikaa päivittää ruokaohje blogiin. Siis aivan älyttömän hyvä italialaistyyppinen pizza.

Tässä se tulee:

3 ohutta pizzaa:

1. Pyöräytä pizzataikina (Ohje: Tessa Kiros: Hillasoilta oliivilehtoihin/Falling Cloudberries):

0,5 pussia kuivahiivaa tai 25g tuorehiivaa
1 tl juoksevaa hunajaa
n. 7,5 dl (500g) vehnäjauhoja
reilu loraus oliiviöljyä
2 tl suolaa
3 3/4 dl vettä

Sekoita edelliset kulhossa ja vaivaa hetki.
Jätä kohoamaan.

(Jos paistamatonta pizzataikinaa jää yli, voit säilöä sen jääkaapissa kannellisessa rasiassa ja pyöräyttää pizzoja vielä seuraavana tai sitä seuraavanakin päivänä; jääkaappi pitää pizzataikinan hyvänä parikin päivää ja se itseasiassa vain parantaa pizzapohjan makua.)

2. Tee tomaattinen pomodoro, aivan ehdoton pizzan perusaine, tavallinen tomaattimurska tai -pyre ei tosiaankaan aja samaa asiaa, voin vakuuttaa! (Ohje: Lucinda Scala Quinn: Lucinda’s Rustic Italian Kitchen, ”Spaghetti Pomodoro” -ohjeen kastike, jota italiassa käytetään monen monituisissa ruoissa, mm. pizzoissa)

riittää kolmeen pizzaan (jos kaipaat mehevämpiä pizzoja, tee alla oleva kastike 1,5-kertaisena)

2 rkl neitsytoliiviöljyä
2 hienoksi silputtua valkosipulin kynttä
Hyppysellinen cayennepippuria
400g tuoreita, hyvin kypsiä tomaatteja tai 1 tölkillinen murskattuja tomaatteja, soseutettuna (sauvasekoittimella)
0,5 tl suolaa
Reilu hyppysellinen rouhittua mustaa pippuria
Pikku hyppysellinen sokeria
1 tuoreen basilikan verso tai hyppysellinen kuivattua basilikaa

Oliiviöljy ja valkosipulimurska pannuun keskilämmölle, kuullota 30s.
Lisää cayennepippuri, sekoita.
Lisää tomaattisose, suola, mustapippuri ja sokeri, kiehauta sekoittaen.
Jätä kiehumaan hiljalleen 20-30 minuutiksi, ei vähempää eikä enempää!
Lisää basilika 5 min ennen valmistumista.

(Jos käytät pomodoro-kastikkeesta vain osan, säilö loput jääkaapissa kannellisessa astiassa.)

3. Pizzan pyöräytys, kyllä, näin simppeliä se on:

3 pakettia mozzarellaa
oliiviöljyä
valitsemiasi pitsan täyteaineita (ks. esimerkit alempana)
tuoretta rucolaa ja basilikaa
(tuoretta oreganoa, korianteria)

Myös kuivatut versiot yrteistä käyvät mutta eivät ole kyllä yhtään niin hyviä. Panosta vaikka yhteen, kuten tuore rucola tai basilika.

Laita uuni kuumenemaan n. 240 C:een. Mitä kuumempi, sitä parempi, käytä 250 C jos uskallat. Alalämpö ja kiertoilmauuni ovat pizzan paistossa parhaita. 😉
Levitä loraus oliiviöljyä uunipellille.
Kauli tai taputtele kolmasosa taikinasta pellille.
Levitä päälle kolmasosa pomodorokastikkeesta.
Leikkaa paketillinen mozzarellaa 0,5 cm viipaleiksi, asettele pizzapohjalle.
Laita 1-4 erilaista haluamaasi täytettä pieniksi kasoiksi pizzapohjan päälle.
Ripsauttele päälle hieman oliiviöljyä.
Paista uunin alatasolla 8-15 minuuttia.

Ripottele halutessasi päälle tuoretta (tai kuivattua) basilikaa, oreganoa, rucolaa, korianteria, tms. ja syö kuumana!

Itse tuppaan laittamaan täytteet mozzarellapalojen kylkeen, niin että valmis pitsa on kauniisti täplittynyt niin mozzarellasta, tomaattikastikkeesta kuin täyteaineksistakin. Olen huomannut, että italialaistyyppisessä pizzassa sitä parempi on lopputulos, mitä kohtuullisempi on täytteiden lukumäärän kuin annosmääränkin kanssa. Aiemmin olen suosinut amerikkalaistyyppisempää, täytteistä pursuavaa pizzaa, mutta tämä versio on lyönyt ne kyllä mennen tullen laudalta! 😉

Pizza(täyte)ehdotuksia:

Varoituksena, seuraavat täytteet eivät ehkä ole aivan siitä tavallisimmasta päästä, mutta saaneet innoituksensa edellämainituista kokkauskirjoista ja ne on havaittu meillä loistaviksi.

Täytteiden määrän kanssa kannattaa olla kohtuullinen. Italialaistyyppinen pitsa on melko ohut ja kevyt. Makuasioita tietysti kaikki. Jos suosit amerikkalaistyyppistä pizzaa, suosittelen silti kokeilemaan. Itse yllätyin, enkä vaihtaisi takaisin vanhaan pitsaohjeeseen enää mistään hinnasta!

1) pomodoro-kastike (levitä pitsapohjalle), mozzarella-siivuja, lohta (käytä kypsää, uunissa aikaisemmin kypsytettyä lohta; raakaa lohta en ole kokeillut joten en osaa sanoa ehtiikö kypsyä yhdessä pitsapohjan kanssa), pirskota päälle hieman oliiviöljyä, ja paiston jälkeen: tuoretta rucolaa, oliiveja ja höysteeksi guacamolea, creme freshiä (tabascoa)

2) pomodoro-kastike (levitä pitsapohjalle), mozzarella-siivuja, sardiinia (purkissa), pirskota päälle hieman oliiviöljyä, ja paiston jälkeen: tipoittain puristettua sitruunaa, tuoretta rucolaa ja höysteeksi creme freshiä (tabascoa)

3) pomodoro-kastike (levitä pitsapohjalle), mozzarella-siivuja, ilmakuivattua kinkkua tai tavallista kinkkua (siivuina, hennosti rypistettynä), artisokan sydämiä (purkissa tai tuoreena), pirskota päälle hieman oliiviöljyä, ja paiston jälkeen: tuoretta rosmariinia, basilikaa tai rucolaa, punasipulia

4) pomodoro-kastike (levitä pitsapohjalle), mozzarella-siivuja, kinkkua (siivuina, hennosti rypistettynä), pirskota päälle hieman oliiviöljyä, ja paiston jälkeen: tuoreiden kirsikkatomaattien siivuja, tuoretta basilikaa tai rucolaa (mustapippuria)

5) pomodoro-kastike (levitä pitsapohjalle), mozzarella-siivuja, aasialaisittain tai miedosti tai tulisesti maustettua, paistettua kanaa, ananasta, pirskota päälle hieman oliiviöljyä, ja paiston jälkeen: aurajuustoa tai muuta sinihomejuustoa, tuoretta basilikaa, oreganoa tai rucolaa

6) pomodoro-kastike (levitä pitsapohjalle), mozzarella-siivuja, kinkkua (siivuina, hennosti rypistettynä), pilkottua pepperonia tai salamia (sipulia kuullotettuna tai tuoreena), pirskota päälle hieman oliiviöljyä, ja paiston jälkeen: kapriksia, tuoretta basilikaa, oreganoa tai rucolaa (tabascoa)

Ole ennakkoluuloton itse tehtyjen kalapitsojen kanssa! En ole itse koskaan liiemmin välittänyt pitserioiden kalapitsoista. Frutti di mare menettelee mutta en yleensä koskaan tilaa sitä, vaan otan jotain, jossa on kinkkua, salamia tai pepperonia. Lapset taas ovat syöneet kinkku- tai jauhelihapitsaa.

Mutta uskokaa tai älkää, kotona tehdessä varsinkin lapsille menevät parhaiten juuri kalapitsat! Kinkkukin on ’ihan hyvää’ ja muut eivät juuri kiinnosta. Kalapitsaa tehdään siten meillä nykyään aina kun pitsaa pyöräytetään.

Vaikka aineksiin saattaa upota jonkin verran rahaa, on se ainakin meillä huomattavasti vähemmän kuin mitä pitserian lasku olisi ollut. Eikä kukaan meistä ole vielä koskaan hymyillyt pitseriasta lähdettäessä yhtä levesti, kuin minkälaisen riemun pizzatalkoot kotona saavat aikaan!

Pitsatalkoista on tullut yksi tyttöjen suosikkijutuista, ja tietysti itse pizzojen syönnistä! Olen laittanut tunnelman siivittäjäksi jotain riemukasta tai hempeää italialaista tai espanjalaista musiikkia soimaan. Kaikki pääsevät kokkaamaan yhdessä, ja vaikka keittiö on operaation jälkeen aikamoisessa sotkussa, homma on kaiken sen arvoista! Siivota ehtii operaation jälkeen. Ja varsinkin lasten naamat loistavat kuin hangon keksit, mikä sen ihanampaa! 🙂

Buon appetito!

-Vesta 

"Taivaallisen hyvä italialainen pizza!" by: DomesticGoddezz.WordPress.com (kuvalinkin osoite: https://i0.wp.com/redonline.cdnds.net/main/gallery/4707/1-1368606094-perfect-pizza-laura-edwards__square.jpg)

”Taivaallisen hyvä italialainen pizza!” by: DomesticGoddezz.WordPress.com (kuvalinkin osoite: http://redonline.cdnds.net/main/gallery/4707/1-1368606094-perfect-pizza-laura-edwards__square.jpg)

33 kommenttia artikkeliin ”Taivaallisen hyvä italialainen pizza!

  1. Harmillista jos olet tullut tuohon tulokseen. Toivottavasti arvio on annettu itse kokeillun perusteella eikä pelkän reseptikirjoituksen pohjalta. Vaikka toisaalta toivoisi ettei kokkauskokeilu ole mennyt kovin pieleen. Kiitokset kuitenkin palautteesta! 🙂

    Itse reseptistä: tomaattikastike on Lucinda Scala Quinnin, italialais-amerikkalaisen naisen käsialaa. Resepti on muistaakseni periytynyt hänen suvussaan useampien sukupolvien ajan. Laajemmankin joukkion testailujen perusteella se on osoittautunut taivaalliseksi sekoitukseksi. Makuja on kuitenkin monia, myönnetään, kaikkia se ei voi miellyttää (vaikken tunnekaan yhtään tällaista henkilöä).

    Pizzapohja on perinteinen italialainen ”lätty”, eli sellainen matala, rapsakka pohja, joka monessa italialaiskodissa pyöräytetään. Resepti on peräisin suomalaissukuiselta naiselta nimeltä Tessa Kiros, joka asuu ja vaikuttaa tätä nykyä Italiassa, yhdessä italialaisen miehensä kanssa.

    Omaan korvaani resepti kuulostaisi epäilyttävän epätavalliselta jos en olisi itse sitä aikoinaan uskaltautunut kokeilemaan ja havainnut loistavaksi. Pitsatäyte-ehdotukset eivät ole ihan siitä tavallisimmasta päästä. ”Uskaltauduin” ne kuitenkin blogiin laittamaan, sillä meillä ne on havaittu aivan mahtaviksi. Haluan jakaa hyvät, uudet ideat toisten kanssa, siinä toivossa että niistä on yhtä paljon iloa muillekin.

    Soisin jokaisen laittavan pitsaan sitä täytettä, joka omia makunystyröitä eniten miellyttää ja siinä sivussa kokeilemaan rohkeasti jotain uutta, siten saa mukavaa vaihtelua ja uusia, tuoreita ideoita ruoanlaittoon. Mukavaa kevättalvea ja onnea kokkauskokeiluihin! Kyllä ruoanlaitto vaan on niin mukavaa. 🙂 -Vesta

    Tykkää

  2. Otan paljon mallia ruokiin erilaisista blogeista. Tämä on nyt ensimmäinen kerta, kun kommentoin mihinkään blogiin reseptiä, mutta nyt on kerrassaan pakko kommentoida 🙂 Olen monet pizzataikinaohjeet kokeillut, mutta tämä ohje + pomodorokastikkeen ohje = täydellistä! Inhoan yli kaiken pizzapohjan kaulimista, mutta tämä pohja on helppo kaulita ohueksi, ja ennen kaikkea on erittäin maukas. Pomodorokastike hakkaa mennen tullen monien pizzerioiden kastikkeet, ja täytteistähän jokainen on itse vastuussa 🙂 Näillä vinkeillä ei voi epäonnistua, joten suosittelen kokeilemaan. Ja kiitos postauksesta, näillä ohjeilla olen kylvänyt monta kertaa pizzan ilosanomaa lähipiiriin!

    Tykkää

  3. Kiitokset palautteesta. Mukava kuulla että resepti on tuottanut muillekin iloa! 🙂 Pomodoro-kastikkeesta olen kanssasi samaa mieltä, se on aivan taivaallista! Mukavaa kesää! -Vesta

    Tykkää

  4. Vehreä tonnikala-raejuustosalaatti

    ruokaohjeet

    Ainekset 1 tlk tonnikalaa vedessä 200 g/purkki raejuustoa (rasvaa max 1.5) puolikas iso paprika (tai yksi pieni) 1 keräsalaatti 1 suolakurkku 1/2 pieni Sipuli mustapippuria tuoretta persiljaa Ohjeet Sekoita tonnikala ja raejuusto. Mausta seos mustapippurilla ja persiljalla. Jätä hetkeksi maustumaan. Pilko sillä aikaa sipuli, paprika, salaatti ja suolakurkku. Sekoita ainekset…

    Tykkää

    • The next time I read a blog, Hopefully it won’t fail me just as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, however I really thought you would probably have something helpful to say. All I hear is a bunch of whining about something you could possibly fix if you we&r2e#8n17;t too busy seeking attention.

      Tykkää

  5. Kiva kuulla että pomodorosta on iloa muillekin!

    Käytän pohjassa vaihtelevasti puolikarkeaa ydinspelttijauhoa tai tavallista puolikarkeaa vehnäjauhoa, sen mukaan mitä kaapista löytyy ja minkälaista pitsapohjaa tekee mieli. Jos käyttää spelttiä, sitä voi laittaa rahtusen enemmän kuin ohjeessa mainittu jauhomäärä on. Jos pohjasta haluaa terveellisemmän ja vähän rouheamman, voi osan jauhoista korvata esim. täysjyväspelttijauhoilla.

    Kun käytän tuoreita tomaatteja, en yleensä kalttaa niitä vaan käytän ne kuorineen päivineen (pilkon ja soseutan). Tomaatit voi hyvin kaltata ensin, ja itseasiassa useat valmiit, purkitetut tomaattimurskat taitavat olla juuri kaltatuista tomaateista valmistettuja.

    Kiitos. Kiviarinalla saa kuulemma loistavia pitsoja. Toivottavasti tulee hyvää! 🙂 Itselläkin jonkinlainen pitsan paistokivi on hankintalistalla, josko tuota pääsisi kokeilemaan piakkoin.

    Mukavia pitsanpaistotalkoita kaikille!!

    Tykkää

  6. Pitsapohjaa vääntämässä…
    Kiitoksia ohjeista!
    Päätin kokeilla tuota pohjan ohjetta minkä laitoit ja heti otin määrän tuplana kun meillä pitsoja tehdään synttärikemuja varten. Itselläni tuli ongelmaksi jauhojen riittämättömyys tuolla ohjeella, tämä tietysti vaihtelee aina jauhojen laadun mukaan. Mutta omalla kohdallani riittävä määrä jauhoja asettui tuonne 9dl kohdille. Ihan vain kokemuksena jos jollakulla vastaavia pohdintoja edessä.

    Tomattikastikkeen kerkesin jo eilen tehdä mutta resepti oli melkein sama kuin sinulla. Itselläni lisänä tuohon oli sipuli ja punaviinietikka. Ja hartaasti keittelyä…

    Tykkää

  7. Kiitos näiden loistavien ohjeiden, jäävät suomalaiset lihamättöpizzat tästä lähtien tekemättä. Aivan taivaallisen hyvää pizzaa saatiin näillä ohjeilla aikaiseksi. Pomodoro erinomaisen hyvää ja voittaa mennen tullen valmissoseet ym. yököt! Olen aina vannonut perusraaka-aineiden voimaan ruoanlaitossa ja näillä ohjeilla saatiin siihen taas vahvistusta. 🙂 Omaan pizzaamme löytävät yleensä mozzarella, ilmakuivattu kinkku ja rucola. TAIVAALLISTA!

    Tykkää

  8. En ikinä kommentoi blogeihin mitään, mutta nyt täytyy tulla kiittämään mielettömän herkullisesta pizza reseptistä! Mieheltä sai valtavasti kehuja ja taputtelin itseäni selkään! Herkullista! Tästä edespäin unohtuu perinteiset paksut uunipeltipitsat, ja tämä resepti on tallennettu meidän käyttöön! Fantastic!

    Tykkää

  9. Kiitos kaikille palautteesta, kommenteista ja vinkeistä!

    Sami L, sipulia ja punaviinietikkaa voisin kokeilla, sipuli varmaan hienonnettuna pomodoron seassa.. Toivottavasti teille tuli hyvät synttärijuhlat!

    iida, kiitos ja hauska kuulla että pizzapohja on ollut onnistunut! 🙂

    Rils, kiitos. Ohjeen voi toki linkittää. 🙂 Minäkin soisin että kaikenlaiset hyvät ruokaohjeet leviäisivät netissä ja maailmalla. Haeskelen usein netistä ja muista blogeista reseptejä ja poimin hyviä vinkkejä kokeiltavaksi. Sitä toivoisi että ihmiset innostuisivat entistä enemmän kokkaamaan itse kotona ja jakamaan hyvät ohjeet eteen päin.

    Annika, kiitokset, hyvä että ohjeesta on ollut iloa! Mozzarella, ilmakuivattu kinkku ja rucola kuulostaa herkulliselta yhdistelmältä! Aloin taas haaveilla pizzan tekemisestä. 🙂

    anja, kiitoksia palautteesta! Hieno juttu että pitsa oli onnistunut ja että mieskin tykkäsi siitä. 🙂

    Aurinkoista kevättä kaikille!

    Tykkää

  10. Tulin etsimään täyteohjeita ja nams!!! En malta odottaa että pääsen kokeilemaan. Pizzapohjan teen yleensä aina vähähiilihydraattisella ohjeella ”vyötärön metsästäjän pizzapohja” (löytyy googlettamalla) sillä vatsani ei yksinkertaisesti kestä hiivaa, eikä vehnäjauhoja. Mutta päällisiä kokeilen ehdottomasti!!

    Tykkää

  11. Fanny S, kiva kuulla että täytevaihtoehdot toivat innoitusta pizzan tekoon! Taidanpa googlettaa vyötärönmetsästäjän pizzapohjan, kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta painonhallintaan. 🙂

    Tykkää

  12. Kiitän lämpimästi hyvistä pizzaohjeista kokonaisuudessaan! Kuten Anja mäkään en yleensä kirjoittele palautteita, mutta tälle annan kympin! Kiitos Julia!

    Tykkää

  13. Paluuviite: Lisää pizzaa – tällä kertaa vähän nopeammin | Me ei tehdä pahaa ruokaa!

  14. Ihan ok, itse laitan hieman vähemmän jauhoja ja hiivaa…muuten mennään liki sama samoilla eväillä. Tärkeintä on yritys ja se, että ei yritä liikaa. Itse pidän pizzoista joissa on esim mozzarella lisäksi ilmakuivattua kinkkua ja ilmakuivattua tomaattia – molempia kohtuudella. Toinen on mozzarellan lisäksi pussillinen äyriässekoitusta (sinisimpukkaa, katkarapua, kalmaria ja hietasimupukkaa). Kaiken kruunaa tuore basilika ja oregano jota laitetaan sen jälkeen kun pizza on otettu uunista ulos.

    Kannattaa kokeilla myös pizzan tekemistä grillissä – pienen yrityksen ja erehdyksen jälkeen alkoi tulla todella hyviä tuloksia. Kannattaa käyttää joko pizzakiveä tai valurautaparillaa. Grillipizzat teen hieman pienempinä, helpompi käsitellä ja varsinkin lapset pitävät todella paljon.

    Tykkää

  15. Olli, kiitokset vinkeistä! Äyriäissekoitus kuulostaa todella hyvältä, minkä merkkistä / mistä kaupasta löytyy? Pirkalla taitaa olla kaupan pakastealtaasta löytyvä äyriäissekoitus mutta hieman eri ainesosin. Olen samaa mieltä että pizzataikinan teossa jauhoja on varaa jättää pois näppituntuman mukaan, mieluummin melko löysähkö taikina kuin liian kiinteä. Grillipizza menee meillä ehdottomasti kokeiluun. Aurinkoista kesää!

    Tykkää

  16. Oli kyllä aivan parasta pizzaa ikinä. Tuo pomodoro kastike tuoreista tomaateista, rakkautta 🙂 Mitä mozzarellaa suosittelet käytettäväksi? Meidän juusto sulasi kokonaan eikä jäänyt tuolleen nätisti pyöreään muotoon. Mutta tosiaan oli kuiteski todella hyvää!

    Tykkää

  17. Pippo, kiva kuulla että pizza onnistui! Tuo pomodoro-kastike on minustakin todella toimiva, etenkin yhdistettynä pizzapohjaan ja mozzarellaan. 🙂 Italialainen, puhvelinmaidosta tehty pehmeä, pallon muotoinen mozzarella taitaa olla virallisesti se ”ainoa oikea mozzarella”. Itse käytän pizzassa usein lehmänmaidosta valmistettua pehmeää, pallonmuotoista mozzarellajuustoa, josta leikkaan sopivia siivuja. Siis sellaista mozzarellaa, jota myydään pikkuruisessa muovipussissa, joka on täytetty suolaliemellä ettei mozzarella kuivu. Käyttämäni merkki vaihtelee, vielä ei ole löytynyt sellaista mozzarella-suosikkia, jota haluaisin ehdottomasti käyttää joka kerta. Jos jollain on tiedossa joku loistava mozzarellajuusto pizzaa varten, vinkatkaa! 🙂 Juustoportin tuotteet ovat minusta hyviä, heidän mozzarellansa taitaa olla yksi vähäsuolaisimmista, sitä olen välillä käyttänyt, välillä muuta merkkiä. Muiden pizzantäytteiden suolaisuudestakin riippuu kuinka suolaista mozzarellaa siihen on parasta yhdistää. Mutta kovin tarkkaa tuon kanssa ei mielestäni ole, yhtä mozzarellamerkkiä on meillä ostettu kerrallaan sen kertaisiin pizzatalkoisiin ja käytetty sitä erilaisten täytteiden kanssa. Aivan halvinta mozzarellaa en yleensä osta, jotta pizzasta tulee varmasti hyvää, mutta on paria halpaakin, pehmeää pallonmuotoista mozzarellamerkkiä tullut kokeiltua onnistuneesti. Osa suosii pehmeän, suolaliemeen säilötyn pallonmuotoisen mozzarellan sijaan tiivistä, kiinteää ja kuivahkoa mozzarellaa pizzan valmistuksessa. Taitaa olla makukysymys. 🙂 Linkitän vielä mielenkiintoisen artikkelin mozzarellasta tähän kylkeen: http://www.hs.fi/ruoka/a1305608123699.

    Jos omatekoisen mozzarellan valmistus kiinnostaa, kannattaa kurkata nämä: http://foodbynikotahti.blogspot.fi/2014/01/juustokoulu-osa-1-itsetehty-mozzarella.html, http://www.kotijakeittio.fi/tagit/itse-tehty-juusto. Mukavaa syksyn alkua kaikille!

    Tykkää

  18. ว¹à¹¸¸”พààˆà¸²:I experimented with taking a look at your site on my mobile phone and the format doesnt seem to be right. Might wanna check it out on WAP as well as it seems most smartphone layouts are not working with your web site.

    Tykkää

Jätä kommentti